Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Един ПСИХОЛОГ със скромен влог в Blog.bg (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен работен дневник на д-р Пламен Луков Димитров, RODC, с авторски текстове и проекти в областта на екзистенциално-аналитичното консултиране, приложната социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно и организационно развитие. За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com GSM 0888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dimitrov Facebook: PlamenDimitrov.BPS Представените в блога ПСИХО(Б)ЛОГ материали на български, английски и руски език са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти. Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации. Информацията тук се актуализира ежеседмично. Благодаря ви за отделеното време и вниманието ви към публикуваните в ПСИХО(Б)ЛОГ текстове! д-р Пламен Димитров, Достъпът до мен е 365/24/7!
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници
Прочетен: 821641 Постинги: 584 Коментари: 325
Постинги в блога от Януари, 2007 г.
2 3 4 5  >  >>
Здравейте Джейн и Пиер,

Повечето от креативните заготовки, които безсъзнателната ни психика непрекъснато предлага на съзнанието ни, въобще не оцеляват и не достигат състоянието на осмислен, краен продукт разбираем за структурата и езика на съзнателното преживяване. Бариерите, филтрите, процесорите и цензурите по пътя им защищават текущия баланс на съзнателния ни ум...и са способни да предотвратят реализцията им още в ембрионалната фаза на съществуването им като смътни догатки, неоформени идеи и асоциации. 

Дори и да си е свършило добре съзидателната работа безсъзнателното ни може да остане изолирано, ако впрегнем съзнанието си в борба с него...Такава е същността на невротичните конфликти, с които цивилизацията ни услужливо ни снадбява, за да контролира развитието на човека...Креативността е една от редовните жертви. Механизмът е прост и лесен за инсталиране чрез манипулиране на готовността и възможностите на съзнанието ни да работи в синергия с безсъзнателното ни. 

Психична дезорганизация, която е в основата на гигантското масово и често... доброволно себепрепятстване на човека..Колко творчески решения никога не са реализират благодарение на нея. Можем само да гадаем...

Творческият процес е резултат, функция от работата ни по психичната реорганизация на ума, възприятията и чувствата ни; търсене на нова психична синергия...Не, не психотерапия, не аналитично лечение, а непрекъсната оптимизация на креативната синергия на психичната дейност. Лесно е като детска игра...ако не допуснем "възрастния" ни ум да абортира още в зародиш тази идея като "погрешна" или "непрактична".

Къде ли щеше да е днес човека, човечеството, света в развитието си, ако грижата за креативната синергитизация на психиката не бе пренебрегвана, изопачавана и отричана? Имате ли свои отговори на подобен въпрос?
Категория: Технологии
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове: 1
Здравейте Джейн и Пиер,

Някои хора упорито вярват, че творческите продукти и гениалните идеи стоят някъде на склад готови, опаковани и завършени, и само чакат вдъхновението ни да ги освободи. Не е така! И това понякога е голям проблем и може да е източник на неуместно разочарование и погрешни изводи. Великите идеи почти никога не излизат като напълно готов гювеч от фурна...Нужна е много работа по осмислянето им.

Въпреки, че креативността прави и подобни неща, в повечето случаи идеите не са изцяло дадени в едно завършено послание, а продължават да се оформят, трансформират и дооформят някъде там в превода от езика на подсъзнателното ни въображение, който макар и майчин за човека е повече или по малко чужд език, на езиците на съзнанието ни....Нищо мистично няма в това, и колкото по-решително се демистифицира вдъхновението, толкова по-отговорни и преднамерени стават творческите действия. Много хора и творчески идеи се провалят именно в процеса на този... превод

Има и още нещо важно от чисто практическа гледна точка. Трябва да владееш добре и двата езика, за да станеш добър преводач, нали?

Категория: Технологии
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 30.01.2007 17:27
Здравейте Джейн и Пиер,

И днес, все още имаме склонност (може би,вреден навик) да мислим за творческото вдъхновение,което ни обзема след като инкубацията е успешно протекла, като за нещо, което ни се случва като че ли отвън-навътре...Идват ни музите и други такива добри външни сили, за да ни помогнат. Така и казваме; дойде ми вдъхновението...посети ме, озари ме вдъхновението!

Върховите преживявания на творческия скок, проблясък, инсайт се описват често, от преживяващите ги като мощен поток от чувства, усещане за действието на непозната, мистична и непреодолим сила, която завладява, носи и насочва тялото, ума и действията ти...Отвъд обичайния самоконтрол, отвъд и въпреки пространството, времето, отношенията с другите хора и познатата реалност на света...

Но, ако се замислиш още малко, ще откриеш, че това, тази мистична сила не е нещо външно, идващо отвън, за да нахлуе като от бога благодат вътре в теб. 

Това си ти самият, същият Аз, макар и с друга своя, - незаета с обичайния самоконтрол,- но своя, скривана до този върховен момент от самия теб, вътрешна твоя част на психиката. И да разбереш и приемеш този факт е от съществено значение. Ти си!

Защото вдъхновението винаги е усилие за себеразкриване, а творческия скок, който то подготвя и евентуално постига е психичната промяна вътре в теб..намирането на нов деликатен баланс между собственото Аз, чувството за това какво в действителност съм Аз и...непознатато, неосъзнаваното всичко това, което съм. 

Въпреки и някак напук на грижите на самоконтрола, с който поддържаш предишния деликатен баланс между същите части на психиката си, защитавайки Аз-идентичността си. Може би затова още древните изследователи са забелязали, че творчеството сякаш това и изисква от теб, когато го търсиш и предизвикваш  - да се преоткриеш като се самозабравиш в действието си. 
Категория: Технологии
Прочетен: 644 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.01.2007 09:22
Подготовката естествено ни води до втория етап -инкубацията. Това е етапа, през който на съзнателно и несъзнателно (по-често!) психиката ни реорганизира, подрежда и обработва събирания и генериран в етапа на подготовката материал. 

Неговата продължитост е различна - понякога подготовката и инкубацията са дълги години на натрупване и нареждане на нужното за скока и само третия етап, просветлението (проблясъка, откритието) дават ясен знак кога инкубацията е приключила...През цялото това време можем да се заблудим, че не правим нищо съществено, че не сме съзидателни, че нямаме творчески процес, защото няма скок...Това може да е фатално, защото сами можем да дезорганизираме креативната си работа в подготвителаната и инкубационата им фаза...Земята е пълна с прекалено много хора причинили ли се предумишлено или не подобни "творчески аборти". 

Себепрепятстването е изключително ефективно средство срещу съзидателността, масово усилие за самоубийство чрез прекратяване на творческия процес в ранна фаза...Повечето хора са рецидивисти в превенцията на собствената си съзидателност...или казано по друг начин, ние сами сме най-сериозното препятствие пред креативността си. 

Често, твърде често, по-често, отколкото сме готови да си признаем потискаме вдъхновението и творческите си пориви. Отказваме не просто да скочим, а дори да си мислим, че можем да се готвим за скок. Или прекъсваме подготовката насилствено, оправдавайки се със стремеж към ефикасност и резултатност на всяка цена. Лишена от нужните и психични ресурси  в ранните етапи на развитието си креативността отслабва и понякога угасва, преди да сте достигнали инкубационна зрелост на процесите.

Причините?! О, това е друга, много тъжна книга за човешките грешки.
Категория: Технологии
Прочетен: 1343 Коментари: 4 Гласове: 1
Последна промяна: 28.01.2007 16:41

Здравейте Джейн и Пиер,

Основните четири етапа, през които се преминава, за да се направи креативен пробив, творчески скок са: подготовка, инкубация, проблясък(просветление) и потвърждение(верификация). 

Звучат мнооооого обикновено, но това все пак е една от най-вълнуващите поредица от човешки състояния и практики.

Всичко започва с подготовката. Става дума за това да позволиш на психиката си да събира; да отвориш сетивата и ума си да търсят, изучават, наблюдават света и себе си по всички канали. Ще го кажа по друг начин -  да се скиташ, да се рееш, възприемайки света и преживяванията си, и да се докосваш психологически до нещата, без да бързаш да оценяваш, претегляш, подреждаш и съдиш. Без откритост към преживяванията и насищане на ежедневието с възприятия, опит и информация в рамките на тази подготовка за скока, следващите етапи идват по-късно, протичат по-затяжно или...въобще не идват.

Подготовката е нещо, което правиш непрекъснато...ако се стремиш някога, когато си готов, да скочиш. Не е нужен план, достатъчно е да решиш да се подготвяш, т.е. да вярваш, че е важно да скочиш някой ден.

Категория: Технологии
Прочетен: 602 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.01.2007 08:20
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 821641
Постинги: 584
Коментари: 325
Гласове: 1360
Блогрол
1. Plamen in ComPsych Inc., USA - Exclusive National ComPsych's Employee Assistance Programs and Counseling Serices Provider and Licensed Clinical Guidence Expert for Bulgaria
2. Plamen in OrgDyne LLC, USA - Registered OD Consultant and Executive Coach - Global Projects
3. Plamen in Human Systems Dynamics Institute Professional Community
4. Пламен в Дружество на психолозите в Република България - Председател на Управителния съвет
5. Българско списание по психология
6. BPS.Blog.bg - Блог на Дружеството на психолозите
7. Бюлетин на Дружеството на психолозите в България
8. Пламен @ Twitter
9. Пламен @ FACEBOOK
10. Пламен @ LinkedIn
11. Пламен @ ACADEMIA.EDU
12. People Developing People Group Founder & Coordinator
13. Humans Are Not Resources! Group Founder & Coordinator
14. Group and Organizational Psychodynamics Group Founder & Coordinator
15. Leaders-in-Analysis Group Founder & Coordinator
16. Always Changing Enterprises Group Founder & Coordinator
17. Пламен - Създател и старши консултант в Уикенд лаборатории за автентични организационни лидери и консултанти - 2017
18. Пламен - Създател и старши консултант в Квалификационната програма "Групова динамика и изграждане на екипи" - 2017
19. Пламен - Създател и старши консултант в Тренинг лаборатории на Дружеството на психолозите в България
20. Пламен - Създател и координатор на КЛУБ ПСИХОЛОГИЯ на Дружеството на психолозите в България
21. Пламен - Създател и координатор на Националната служба за насочване към професионални психологически и психотерапевтични услуги на Дружеството на психолозите в България
22. Пламен - Акредитиран водещ в програмата "Групи за самоанализ, колегиална интервизия, рехабилитация и усъвършенстване на уменията за психологическа помощ и психосоциална подкрепа на индивиди, групи, организации и общности - системен подход