Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Един ПСИХОЛОГ със скромен влог в Blog.bg (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен работен дневник на д-р Пламен Луков Димитров, RODC, с авторски текстове и проекти в областта на екзистенциално-аналитичното консултиране, приложната социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно и организационно развитие. За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com GSM 0888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dimitrov Facebook: PlamenDimitrov.BPS Представените в блога ПСИХО(Б)ЛОГ материали на български, английски и руски език са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти. Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации. Информацията тук се актуализира ежеседмично. Благодаря ви за отделеното време и вниманието ви към публикуваните в ПСИХО(Б)ЛОГ текстове! д-р Пламен Димитров, Достъпът до мен е 365/24/7!
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници
Прочетен: 821624 Постинги: 584 Коментари: 325
Постинги в блога от Февруари, 2011 г.
            СЪПРОТИВА СРЕЩУ ПРОМЯНАТА: ПСИХОЛОГИЧЕСКИ АНАЛИЗ Пламен Димитров
София, 2001

(непубликуван ръкопис)

image

3. ЗА РАБОТАТА НА КОНСУЛТАНТА СЪС СЪПРОТИВАТА СРЕЩУ ПРОМЯНАТА

Продължение от 3.39.:
http://plamendimitrov.blog.bg/technology/2011/01/27/syprotiva-sreshtu-promianata-3-34-3-39.674699

3.40. В работата на консултанта съпротивата срещу промяната се проявява и на трите описани по-горе взаимно преплитащи се нива. Съпротивата срещу промяната се появява и еволюира в рамките на консултативния процес и нейната идентификация е с важно значение за избора на подходите, които следва консултанта в развитието на отношенията си с клиента. Ключово е да се разбира, че всички видове съпротива срещу промяната винаги функционират в комуникативната система на взаимодействието на консултанта с неговия клиент - индивид, група или организация.

3.41. Също така е важно да се открои доколко клиента осъзнава своите съпротиви и тяхното въздействие върху работата му с консултанта. Това, разбира се, зависи и от уменията и готовността на самия консултант да разшири консултативния контекст, в който клиента може свободно и в среда на сигурност да осмисля проявите и ефектите на съпротивите си. Консултативните умения и опит, комуникативният стил и емоционалната компетентност на консултанта са решаващи. Дефицитът им определено води до блокиране и изкривяване на консултативния процес.

3.42. Много клиенти - отделни индивиди, някои членове на групи и дори цели групи, организации и общности, - демонстрират съпротиви, зад които стои действието на напълно неосъзнати за тях, мощни мотиви и конфликти. Те също се разгръщат в интерактивната матрица "консултант - клиент", макар че понякога изглежда, че функционират независимо от личността, поведението и присъствието на консултанта. Става дума за тези базисни, по-фундаментални трудности на клиента в процеса на промяна, на които консултанта трябва да обърне по-специално внимание. В много случаи може дори да се твърди, че именно от работата на консултанта с тези неосъзнавани съпротиви срещу промяната зависи в най-голяма степен успеха или неуспеха на консултативната работа.

3.43. Може да ни изглежда парадоксално, но работната задача на всеки консултант, който се среща с този вид неосъзнати и в същото време силни, фундаментални съпротиви срещу промяната, е да използва уменията, търпението и такта си, за да насочи действието на съпротивата към самата нея, превръщайки я в ядрена тема на отношенията в системата от комплексни взаимодействия "клиент - консултант". Казано по-друг начин, всяка неосъзнавана от клиента форма на съпротива срещу промяната може и следва да стане водеща задача за развитие на отношенията между участниците в консултативната ситуация. И това важи както за диадичните взаимодействия като тези в индивидуалното консултиране, коучинга и психотерапията, така и в груповата работа и в проектите за организационно развитие.
 
Следва: 3.44.:  
Категория: Технологии
Прочетен: 1391 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 01.02.2011 09:41
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 821624
Постинги: 584
Коментари: 325
Гласове: 1360
Блогрол
1. Plamen in ComPsych Inc., USA - Exclusive National ComPsych's Employee Assistance Programs and Counseling Serices Provider and Licensed Clinical Guidence Expert for Bulgaria
2. Plamen in OrgDyne LLC, USA - Registered OD Consultant and Executive Coach - Global Projects
3. Plamen in Human Systems Dynamics Institute Professional Community
4. Пламен в Дружество на психолозите в Република България - Председател на Управителния съвет
5. Българско списание по психология
6. BPS.Blog.bg - Блог на Дружеството на психолозите
7. Бюлетин на Дружеството на психолозите в България
8. Пламен @ Twitter
9. Пламен @ FACEBOOK
10. Пламен @ LinkedIn
11. Пламен @ ACADEMIA.EDU
12. People Developing People Group Founder & Coordinator
13. Humans Are Not Resources! Group Founder & Coordinator
14. Group and Organizational Psychodynamics Group Founder & Coordinator
15. Leaders-in-Analysis Group Founder & Coordinator
16. Always Changing Enterprises Group Founder & Coordinator
17. Пламен - Създател и старши консултант в Уикенд лаборатории за автентични организационни лидери и консултанти - 2017
18. Пламен - Създател и старши консултант в Квалификационната програма "Групова динамика и изграждане на екипи" - 2017
19. Пламен - Създател и старши консултант в Тренинг лаборатории на Дружеството на психолозите в България
20. Пламен - Създател и координатор на КЛУБ ПСИХОЛОГИЯ на Дружеството на психолозите в България
21. Пламен - Създател и координатор на Националната служба за насочване към професионални психологически и психотерапевтични услуги на Дружеството на психолозите в България
22. Пламен - Акредитиран водещ в програмата "Групи за самоанализ, колегиална интервизия, рехабилитация и усъвършенстване на уменията за психологическа помощ и психосоциална подкрепа на индивиди, групи, организации и общности - системен подход