Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Един ПСИХОЛОГ със скромен влог в Blog.bg (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен работен дневник на д-р Пламен Луков Димитров, RODC, с авторски текстове и проекти в областта на екзистенциално-аналитичното консултиране, приложната социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно и организационно развитие. За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com GSM 0888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dimitrov Facebook: PlamenDimitrov.BPS Представените в блога ПСИХО(Б)ЛОГ материали на български, английски и руски език са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти. Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации. Информацията тук се актуализира ежеседмично. Благодаря ви за отделеното време и вниманието ви към публикуваните в ПСИХО(Б)ЛОГ текстове! д-р Пламен Димитров, Достъпът до мен е 365/24/7!
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници
Прочетен: 821624 Постинги: 584 Коментари: 325
Постинги в блога от Февруари, 2007 г.
2 3 4 5  >  >>
Здравейте Джейн и Пиер,

Съзидателността и качеството на емоционалното съпреживяване (емпатичността) са свързани по един съвсем естествен начин. Творчеството е интимен процес и този, който го цени за себе си, го открива, разбира и подкрепя у другите хора. Това е СИНДРОМ  No 10 - синдрома на междуличностната емпатия.

Същинската креативност предполага способност за пълноценна близост, афективна ангажираност с другия, зареденост с много любов към много хора и неща (най-малкото или поне към продукта, резултата от творческите усилия). Творецът обича ближните си, както обича сътворяваното от него. 

Има ли просто наблюдаеми признаци на този синдром? Да, бих посочил малкия кръг от много ценени, истински близки приятели, алтруистичната загриженост за благополучието на околните, пълното овладяване на завистта и гнева в отношенията с хората. Има и още нещо - говорим за съпреживяване, което носи решения и развитие, а не съжаление, спасяване и сравнения. 

Дотук наблюденията ми обхванаха съвсем бегло 10 от 15-те синдрома на освобождаващата се креативност. Нужни са ни поне 9 от 15-те...за да имаме основание за определението "оптимална реализация".
Категория: Технологии
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове: 1

Ако сте между 21 и 90 и желаете да подкрепите изследването ми на мъдростта, изпратете ми автобиографията си, но не като CV. 

Провеждам това изследване от 1999 година и установих, че анализа на автобиографиите написани/разказани от възрастните са уникален изследователски метод. 

Ако решите, поканете и ваши приятели и познати да ми изпратят автобиографиите си. Но не CV-та, а истински разкази за живота ви.

Пишете ми на адрес: pd@pc-link.net

Предварително благодаря!

Пламен
Категория: Технологии
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове: 1
СИНДРОМЪТ НА ВЗАИМНОСТТА?!

Какво общо има творческата енергия с междуличностната близост, със способността за взаимност, със социалната орентация. Защо му е взаимност и човещина на свободния творец? Краткият отговор е "МНОГО МУ Е НУЖНА!". Способността за взаимност е СИНДРОМ No9 на освобождаващата се креативност.

Без чувството на идентификация с другите хора, с ближния, с човечеството, без съпричастност и автентична добронамереност към другите хора, към всички живи същества, и свободната креативност не е органична, животоутвърждаваща, помагаща. Истината за творчеството е свързана с откриването на нещо полезно, нужно, важно за другите, за тяхното оцеляване, проспретитет, материално благополучие, духовно израстване и психосоциално усъвършенстване. Близостта с другите хора, прерастваща в безусловна взаимност е фактор за съзидателен алтруизъм, отказ от параноично-манипулативната нагласа, с която са наситени и натровени отношенията на социална размяна в съвремения свят.

Кретивният пробив започва с умението да прощаваш на хората тази параноично-манипулативна нагласа дори когато се опитват да те използват в служба на егоизма и ограничеността си...Хората са едно голямо, невинаги постъпващо зрало семейство, но нашето семейство, за което правим това, което правим, на което помагаме, за да го има и да се променя към добро...Това е синдрома на взаимността, заедността, без която творческите процеси не могат да се развърнат пълноценно в нито едно общество. 

А сега, Джейн и Пиер, помислете колко много хора около нас не постигат в реализацията на творческия си потенциал онова, на което са наистина способни, само защото не могат, не умеят, не искат да изпитат тази благословена човеколюбива емоционална нагласа към другите. Мисля, че Адлер беше нарекъл това "общностно чувство" Gemeinschaftsgefuhl. Да, чувство, не знание!


Категория: Технологии
Прочетен: 1250 Коментари: 4 Гласове: 1
Успешна нова седмица Джейн и Пиер!

Свежестта на усещанията (Синдром No 7) се съпътства често от способността за върхови, от екстатични през възторжени до мистични преживявания (Синдром No 8), макар и между двата да няма силна корелация.

Действената креативност е свързана с умението ни да поддържаме курса си по потока, "течението" от  интензивни, трансцедентални преживявания; да сме в устойчив екстаз отвъд времето и пространството, в света на възхищението от ставането и сътворението (ставането). 

Това е награждаващ отказ от обичайната ни Аз-овост, разтварянето на Аз-а в реалността и възможната реалност отвъд нея, за да се заредиш, усилиш и обогатиш от тази преживелищна енергия (на съзнателно или безсъзнателно ниво).

Това е СИНДРОМА НА УСТОЙЧИВИЯ ЕКСТАЗ!
Категория: Технологии
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 26.02.2007 08:52
Синдром No 7. Само един от 15-те синдрома на освобождаващата се креативност. СИНДРОМЪТ НА СВЕЖОТО УСЕЩАНЕ.

Креативността идва и живее със способността, с умението ни за искрено възхищение, с богатството на вътрешната ни сетивност, с яркостта и наситеността на собствените ни преживявания и усещания. Да виждаш, възприемаш и чувстваш познатите и най-обикновените неща по "детски" ярко, свежо, интензивно като нови, вълнуващи и заслужаващи възхищението ти. И интереса ти към връзката с тях. 

За това свежо усещане, по което много зрели, възрастни гении си приличат с децата ви говоря, мили Джейн и Пиер. Проследете биографиите на великите творци и ще го откриете. Синдром No 7.

Освобождаването на креативността се предхожда и обуславя от личната ни победа над безразличието, сивотата, преситеността и отегчението във възприемането и преживяването на нещата, отношенията и идеите в живота ни. Няма скука. И всяко наше преживяване е положително и уникално, творчески оригинално само по себе си. И за това, значимо...и възхитително. И красиво. И заредено и зареждащо с либидо, със жизненост, с... потентност. 
Категория: Технологии
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.02.2007 16:57
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 821624
Постинги: 584
Коментари: 325
Гласове: 1360
Блогрол
1. Plamen in ComPsych Inc., USA - Exclusive National ComPsych's Employee Assistance Programs and Counseling Serices Provider and Licensed Clinical Guidence Expert for Bulgaria
2. Plamen in OrgDyne LLC, USA - Registered OD Consultant and Executive Coach - Global Projects
3. Plamen in Human Systems Dynamics Institute Professional Community
4. Пламен в Дружество на психолозите в Република България - Председател на Управителния съвет
5. Българско списание по психология
6. BPS.Blog.bg - Блог на Дружеството на психолозите
7. Бюлетин на Дружеството на психолозите в България
8. Пламен @ Twitter
9. Пламен @ FACEBOOK
10. Пламен @ LinkedIn
11. Пламен @ ACADEMIA.EDU
12. People Developing People Group Founder & Coordinator
13. Humans Are Not Resources! Group Founder & Coordinator
14. Group and Organizational Psychodynamics Group Founder & Coordinator
15. Leaders-in-Analysis Group Founder & Coordinator
16. Always Changing Enterprises Group Founder & Coordinator
17. Пламен - Създател и старши консултант в Уикенд лаборатории за автентични организационни лидери и консултанти - 2017
18. Пламен - Създател и старши консултант в Квалификационната програма "Групова динамика и изграждане на екипи" - 2017
19. Пламен - Създател и старши консултант в Тренинг лаборатории на Дружеството на психолозите в България
20. Пламен - Създател и координатор на КЛУБ ПСИХОЛОГИЯ на Дружеството на психолозите в България
21. Пламен - Създател и координатор на Националната служба за насочване към професионални психологически и психотерапевтични услуги на Дружеството на психолозите в България
22. Пламен - Акредитиран водещ в програмата "Групи за самоанализ, колегиална интервизия, рехабилитация и усъвършенстване на уменията за психологическа помощ и психосоциална подкрепа на индивиди, групи, организации и общности - системен подход