Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Един ПСИХОЛОГ със скромен влог в Blog.bg (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен работен дневник на д-р Пламен Луков Димитров, RODC, с авторски текстове и проекти в областта на екзистенциално-аналитичното консултиране, приложната социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно и организационно развитие. За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com GSM 0888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dimitrov Facebook: PlamenDimitrov.BPS Представените в блога ПСИХО(Б)ЛОГ материали на български, английски и руски език са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти. Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации. Информацията тук се актуализира ежеседмично. Благодаря ви за отделеното време и вниманието ви към публикуваните в ПСИХО(Б)ЛОГ текстове! д-р Пламен Димитров, Достъпът до мен е 365/24/7!
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници
Прочетен: 821641 Постинги: 584 Коментари: 325
Постинги в блога от Септември, 2008 г.

image

 

Един от най-разпространените модели на защитно поведение в организациите и обществото е т. нар. „свръх-конформност”, чрез която можем да избегнем което и да организационно или социално поведение само като се вкопчим в стриктното тълкуване на собствените си отговорности, задачи и роли - „Правилникът ясно казва, че…”, „В закона е написано…”, „При нас нещата винаги са се правили по този начин…” и т.н.

 

Сляпото, скованото или свръх-педантично придържане към правилници, разпореждания отгоре, планове и предишни практики е мощна и много устойчива защитна формация в много организации и в обществото като цяло. Може да се избегне всяка особеност на конкретната ситуация, всяко изискване за обмислено, конкретно, пластично поведение! Никакъв риск! Минимум гъвкавост и… отговорност в интерпретацията на правилата и условията на организационното и социалното поведение.

 

Само като се огледаме около нас разбираме колко е разпространено това защитно поведение в ежедневието ни – ригидно придържане към правилата и привичните практики, което често ги обезсмисля в името на самозащитата…И колко лесно е да се поддържа само – „Не съм ги писал аз тези правила…”, „Ако зависеше от мен…”

 

Свръх-конформното защитно поведение ни спестява нуждата от осмислено и конкретно мислене и действие. И още нещо…кой може да ни обвини, че сме спазвали правилата, че сме се придържали „към буквата на закона”, а? И сега си помислете колко от нас всъщност протестират срещу организацията и обществото си като правят именно това – спазват ригидно правила, които всъщност не работят в полза на  подобренията в и ефективността на организацията и обществото… Нещо като контра-продуктивна дисциплина, консервираща статуквото и възпроизвеждаща проблемите му! Всъщност, бягство от  отговорността и усилията за намиране на конкретни и нови решения на организационните и социални проблеми. Инертност?!

Иначе, „да би мирно седяло, не би чудо видяло!”

 

По-разпространено защитно поведение в организациите и обществото ни е може би само „ослушването” или „правенето на оглушки”…Но за него по-нататък.

 

Имате ли свежи примери за свръх-конформна самозащита и съпротива срещу очевидната нужда от промяна?

Категория: Технологии
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 22.09.2008 08:13

 image

 Вижте това и продължете: http://www.youtube.com/watch?v=-NKR-bWz-9s

Когато говорим за самозащитно поведение първата асоциация е със защитните интрапсихични механизми на Аз-а, описвани от психоаналиците и клиничните психолози (изтласкване, отричане, проекция, рационализация, атрибутивен уклон и т.н.). Все средства за избягване на истините на болезнената ни реалност чрез невро-символна обработка на потока от интрапсихични преживявания. Без да ги пренебрегвам – а и да искам не бих могъл,- позволете ми да ги оставя временно настрана и да насоча вниманието ви към някои от по-сложните защитни поведенчески модели, които можем да наблюдаваме без специална психологическа подготовка на групово, организационно и социално поведенческо равнище. Да се опитаме да разгледаме типовете защитни организационни и социални поведения, техните предпоставки и ефекти в организационния и обществен живот.

Защитните организационни и социални поведения са типично насочени към намаляване на възприеманите заплахи и избягване на нежеланите въздействия и изисквания в организационна и социална среда. Тези поведения на хората са всъщност свръхинструментални – използват се съзнателно или не за динамично избягване на определени действия в тази среда, последиците от действията (като обвиненията и конфликтите) или необходимите промени в организационното и социалното поведение. При това всяко защитно поведение може да има множество предпоставки и ефекти, а всяка типология в тази област ще е неизчерпателна като се има предвид, че защитните поведения са толкова много и така взаимно преплетени и интегрирани, че е трудно да се каже, че всяко от тях може да се наблюдава изолирано от останалите.  

За да избегнем определени действия в организационния и социалния си живот често прибягваме към използване на защитни поведения като „прехвърляне на топката”, „свръхконформизъм”, „правене на оглушки”, „замазване на очите” и „деперсонализиране” и „скатаване”. Това, разбира се, е само част от списъка. За да избегнем обвинения или критика в организационния и социалния си живот често прибягваме към защитно „намиране на изкупителна жертва”, „себеизтъкващо представяне” или „намиране на разумно оправдание”. И тук това съвсем не е всичко, с което разполагаме като защитни възможности. Ако проблемът е как да се избегнат промените, всички знаем как да „браним територията си” и да си  изградим активна или пасивна, открита или тайна „съпротива”.

Какви могат да са предпоставките за честото прибягване към защитно организационно и социално поведение. Стресогенни преживявания на заплаха, претоварване, безсилие или несигурност, например. Тревожност, емоционално прегаряне, отчуждение, нежелание да се променяме или да приемем ниската си собствена ефикасност  - също. Бюрократичната система и формализацията на отношенията в организациите и обществения живот, системите за възнаграждение и ролева и функционална специализация в тях, приетите в групата ни норми и стереотипи. И много, много други индивидуални, организационни и социални фактори и процеси. Защитното ни поведение в организациите и обществото е полидетерминирано -появата и динамиката му се обуславя от множество фактори.

За да поставим етикет на дадено поведение като „защитно”, обаче, винаги ни е необходимо и достатъчно да установим едно нещо, а именно, реалната му мотивация – пасивна или агресивна защита на индивидуално, групово или организационно ниво. Или казано с други думи, всяко организационно и социално поведение на човека може да се окаже защитно, ако има доказателства за защитната му мотивация (съзнателна или не, вътрешна или външна).

Да вземем, примерно, бездействието. Когато върху нас не се оказва натиск да изпълняваме определени организационни и социални роли по определен начин, бездействието (правенето на нищо или правенето само на обичайното) може да изглежда като перфектната защита. При нарастване на изискванията, обаче, тази защита е недостатъчна при наличната ни защитна мотивация. Нужно е да се създаде поне впечатление за това, че предприемаме някакви действия в отговор на променените изисквания. Да вземем поведението „прехвърляне на топката”, което е всъщност бягство от отговорност и прехвърлянето на работата на някой друг – „Аз съм твърде зает за това! Защо аз? Това не е моя работа!”.

Едва ли има някой, който да не познава това защитно поведение. Нежеланата и неприятна работа редовно се пренасочва към или прехвърля на другите. Понякога предпочитаме да делегираме „надолу” към подчинените си, понякога делегираме „нагоре” по йерархията. Колкото по-далеч от мен, толкова по-сигурна и ефективна е тази защита. Има ли все още някой, който да не е бил разхождан от чиновник на чиновник, от гише на гише, за да му се реши определен, но по същество елементарен административен проблем? Умението да се прехвърля топката от отдел на отдел, от институция на институция, от една група на друга група в обществото се е превърнало в своеобразен измерител на бюрократична и политическа ловкост в множество организации и обществени институции, които основно се занимават със защитно поведение. Самата им структура е защитно организирана.

Напоследък, топлофикациите в страната ни са се заели да илюстрират нагледно как точно работи това защитно поведение на организационно и социално ниво…

Между другото събирам интересни автентични примери за защитно „прехвърляне на топката”… 


Пишете ми, а аз ще обобщя и ще продължа темата…КАК И ЗАЩО СЕ ЗАЩИТАВАТЕ В ОРГАНИЗАЦИЯТА И ОБЩЕСТВОТО СИ?

Категория: Технологии
Прочетен: 749 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 15.09.2008 16:25

 image

В огромен брой организации у нас (независимо от сектора и предмета им на дейност), а и в обществения живот като цяло, изглежда като че ли по-голямата част от енергията, потенциала и усилията на хората са практически ангажирани с това да  реализират непрекъснато различни самозащитни маневри и игри. Защитно-компенсаторното организационно  и социално поведение на хората в една организация, в обществения живот определено е сред най-сериозните причини за проблемите в организационното и социалното развитие и за ниската ефективност на действията им, и за блокиране на човешкото развитие, но въпреки  това за него не се говори открито и не се правят системни усилия за осмислянето и трансформацията му. Това, разбира се, също е вид самозащита!

Защитното организационно и социално поведение е комплексно и включва многопластово разнообразие от преднамерени действия и изцяло неосъзнати реакции, предназначени да намалят тревожността ни и да разсеят опасенията ни, пораждащи се от възникващите в организационния  и обществния ни живот преживявания за реална или възможна заплаха за Аз-а и групата, с която се идентифицираме, и да ни осигурят „бягство” от нежеланите и дискомфортни ситуации и състояния в индивидуален, групов, организационен и обществен план. Осигурявайки си чрез тях свообразен  „защитен щит” на интрапсихично, групово, организационно и социално равнище, ние неизбежно работим за възпроизвеждане на статуквото или изкривяваме до неузнаваемост възприятията и представите си за действителността, дори когато те не ни удовлетворяват и декларираме, че се стремим към промяната им.

Някои наричат всичко това поведенческа политика – човекът е все пак „политическо животно”, което се опитва да оказва влияние, да упражнява контрол или съпротива, за да брани или налага на другите собствения си егоистичен или групов интерес.

Класически пример е преднамереното управление на впечатленията на околните чрез различни поведенчески тактики или чрез непроизволно действащи автоматизми в ситуациите, в които сме мотивирани да отстояваме или манипулираме имиджа на другите в организацията и обществото за нас. Това, разбира се, неминуемо се отразява и върху формирането на собствената ни самооценка и Аз-идентичност. И така в себе си, в организацията, в която работим, в обществото, в което живеем, ние изграждаме и поддържаме защитното си публично Аз като компетентни, полезни и значими членове на групата, организацията и обществото си.

Та на въпроса - КАК И ЗАЩО СЕ ЗАЩИТАВАТЕ В ОРГАНИЗАЦИЯТА И ОБЩЕСТВОТО СИ?

 Пишете ми,... а аз ще обобщя и ще продължа темата. Скоро...! Вижте и това ;-)

 


Категория: Технологии
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 13.09.2008 10:59
image


Българите - както и всяка друга голяма човешка общност - непрекъснато съ-конструират и възпроизвеждат социалното си безсъзнателно като включват в него споделените си ИЗТЛАСКАНИ травми, тревоги, защити (като отричане и проекции), митове и спомени.

Основните компоненти на социалното ни безсъзнателно са травмите, защитите, фантазиите и триумфите ни, които задават скритата матрица на идентичността ни като общност....

Кои са според вас те СЕГА?
....Очаквам пред(по)ложенията ви....

1.
2.
3.
4.
Категория: Технологии
Прочетен: 894 Коментари: 3 Гласове: 1
Последна промяна: 15.09.2008 13:23
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 821641
Постинги: 584
Коментари: 325
Гласове: 1360
Блогрол
1. Plamen in ComPsych Inc., USA - Exclusive National ComPsych's Employee Assistance Programs and Counseling Serices Provider and Licensed Clinical Guidence Expert for Bulgaria
2. Plamen in OrgDyne LLC, USA - Registered OD Consultant and Executive Coach - Global Projects
3. Plamen in Human Systems Dynamics Institute Professional Community
4. Пламен в Дружество на психолозите в Република България - Председател на Управителния съвет
5. Българско списание по психология
6. BPS.Blog.bg - Блог на Дружеството на психолозите
7. Бюлетин на Дружеството на психолозите в България
8. Пламен @ Twitter
9. Пламен @ FACEBOOK
10. Пламен @ LinkedIn
11. Пламен @ ACADEMIA.EDU
12. People Developing People Group Founder & Coordinator
13. Humans Are Not Resources! Group Founder & Coordinator
14. Group and Organizational Psychodynamics Group Founder & Coordinator
15. Leaders-in-Analysis Group Founder & Coordinator
16. Always Changing Enterprises Group Founder & Coordinator
17. Пламен - Създател и старши консултант в Уикенд лаборатории за автентични организационни лидери и консултанти - 2017
18. Пламен - Създател и старши консултант в Квалификационната програма "Групова динамика и изграждане на екипи" - 2017
19. Пламен - Създател и старши консултант в Тренинг лаборатории на Дружеството на психолозите в България
20. Пламен - Създател и координатор на КЛУБ ПСИХОЛОГИЯ на Дружеството на психолозите в България
21. Пламен - Създател и координатор на Националната служба за насочване към професионални психологически и психотерапевтични услуги на Дружеството на психолозите в България
22. Пламен - Акредитиран водещ в програмата "Групи за самоанализ, колегиална интервизия, рехабилитация и усъвършенстване на уменията за психологическа помощ и психосоциална подкрепа на индивиди, групи, организации и общности - системен подход