Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Постинг
02.05.2017 13:09 - КАК ВЛАСТТА ИМА ВЛАСТ НАД НАС?
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1647 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.11.2017 14:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Как властта има власт над нас:

И защо светът е различен за тези с власт и за обезвластените?

д-р Пламен Димитров*

image

Корпоративни, банкови и финансови мениджъри, които нагаждат и налагат правила на играта по свой интерес. Политици, които лъжат за живота си и не спазват обещанията, с които идват на власт. Началници, които използват подчинените и организациите си, за да се самообслужват. Властта и злоупотребата с власт - тема №1 в медиите и кулоарите на властта. Властта има власт над нас... във всеки миг на ежедневието ни.

Властовата психодинамика е импрегнирана във всяко човешко взаимодействие – между работници и мениджмънт, деца и родители, приятели и любовници. "Властта е навсякъде," докладва Ana Guinote, PhD, експериментален психолог от University College, London, която изследва темата за социалните йерархични отношения. Властта – или липсата й, - формира как възприемаме себе си, как мислиме света около и в себе си, как действаме и как общуваме с другите. Разбирането на ефектите на властта може да ни помогне – да избираме по-зрели лидери, да създаваме ефективни организации и общности, да правим по-отговорни избори в личния си живот.

Властта има хиляди нюанси: богатство, социален статус и междуличностно влияние над другите, за да спомена само три от многото. Научната психология твърди, че властта се определя като асиметричен контрол над значими ресурси в сърцевината на  отношенията между хората. Преди време, Adam Galinsky, PhD, - социален психолог изследващ психодинамиката на властта, - написа нещо много ясно по въпроса: "When I have all the resources I need, I"m not dependent on others, therefore they don"t have power over me. But if I have resources other people want, then I have power over them". („Когато разполагам с всичките ресурси, от които се нуждая, аз не завися от другите и следователно, те нямат власт над мен. Но ако имам ресурси, които другите желаят, то аз имам власт над тях”).

Психодинамиката на властта напоследък е една процъфтяваща научна дисциплина и консултативна практика. По мнението на Dacher Keltner, PhD и колегите му (Psychological Review, 2003) хората с власт и безвластните живеят съвместно, но в различни светове. Хората, които се чувстват обезвластени са по-често подвластни на негативните емоции; отделят повече внимание на заплахите, които ги грозят, а не на наградите, които получават. И непрекъснато се самоподтискат, сдържат спонтанността си. А тези с повече власт, от своя страна, са по-често в приповдигнато настроение, търсят социални награди и са по-спонтанни в преживяванията и поведението си.

Ще кажете нищо ново под слънцето!

Изследванията показват, например, че хората, които чувстват себе си лично овластени се възприемат и като по-свободни да бъдат себе си, да са автентични, непресторени. В поредица от психологични експерименти, Keltner и колегите му откриват, че сравнени с хората с по-малко власт, властимащите са по-конситентни в това как описват във времето самите себе си и изборите си. И оценяват себе си по един и същи начин в различни социални контексти (Journal of Experimental Social Psychology, 2011).

Що се отнася до автентичността, Galinsky и екип психолози от Калифорнийския университет установяват, че тези, които са индуцирани експриментално като имащи повече власт имат по-малко проблеми да споделят мнения, които се различават от общоприетите в средата им социални норми (Journal of Personality and Social Psychology, 2008), защото имат по-малко вътрешни самоограничения от останалите. Така истинското им Аз се изразява по-открито и преживяваната от тях автентичност укрепва чувството им за щастие и субективно благополучие. Прочетете статията на Galinsky за повече подробности.

Властимащите са по-целенасочени - Guinote доказва в друг анализ (Annual Review of Psychology, 2017). "The powerful are more keen on obtaining things they think are important, but they"re also willing to work more toward their objectives," казва тя. "Power has a motivational influence on people." („Овластените са по-склонни да придобиват нещата, които са им важни, но също така са готови и да работят повече, за да си постигат целите...Властта има мотивационно въздействие върху хората”). Онези, които се чувстват с повече власт много по-често първи изключват климатика във вече силно охладена стая (Journal of Personality and Social Psychology, 2003).

Властта ни прави по-проактивни и по-ангажирани да поемем контрол над действията си и тези на другите в социалните ситуации, в които участваме. И да игнорираме много от рисковете като да сме дейни и по-инициативни. Тези с повече възприемана лична власт по-лесно забравят за ограниченията, забраните, рисковете, нормите и правилата в средата си (Journal of Experimental Social Psychology, 2013). С други думи, обезвластяването ни прави пасивни, кара ни да виждаме само препятствията, превръща ни в песимистисти, конформисти и съмняващи се, че ще успеем да постигнем целите си; научава ни да се отказваме от желанията си.

За овластените светът не е свят от заплахи, опасности и препятствия. За тях е по-лесно да поемат рискове, просто нищо не е чак толкова рисковано, ако ги привлича! В действителност, обаче, обезвластените имат по-точна преценка за реалността. Овластените обикновено имат тенденция към неадекватно себенадценяване на капацитета си да повлияят нещата в свой интерес. Това е проблемът с повечето власт – себенадценяването, пренебрегването на рисковете и предразположеността към нездрав нарцисизъм!

Хората с власт имат специфичната способност да създават проблеми за другите около тях. Понеже са свръхнасочени към собствените си цели и следват своите планове, те често игнорират чувствата, потребностите и интересите на другите хора. Не допускат отстъпки и компромиси, разчитайки предимно на собствените си преценки, стереотипи и фантазии при вземането на решения – доказателствата са в изследването на Guinote (2017). Когато имаме власт, сме по-малко зависими от околните и това ни прави и по- предразположени към егоцентрични действия. Когато нямаме власт, имаме нужда да направим нещо за другите, за да получим от тях нужните ни ресурси. И това ни прави по-просоциални.

Властта редуцира способността ни да сме по-емпатични, да виждаме нещата през очите на другите (Journal of Experimental Social Psychology, 2016). И заедно с това ни кара да ги възприемаме предимно като полезно и удобно средство за постигане на собствените ни цели (Journal of Personality and Social Psychology, 2008). Това е опасно – в личен, организационен и социален контекст. Снижената емпатия, неспособността да преценяваме рисковете, тенденцията към бързи едностранни решения имат висока цена.

Ако си привилигирован да си овластен, ти си призован да упражняваш властта етично и отговорно. Добрите новини са, че добрите и наистина автентични лидери правят точно това (Journal of Applied Psychology, 2012).

Така, че внимавайте кого избирате за овластяване!

https://www.youtube.com/watch?v=2vJKyw6kFkw

Благодаря на колегите ми, които споделиха с мен своя проверен в практиката им опит докато подготвях този текст.

 * д-р Пламен Димитров, председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България, Регистриран правоспособен психолог - Личен професионален код BGRP-0184-6001;6002;6004 (Публичен регистър на психолозите в Република България, 2016).За контакти: 0888 42 9730  е-поща: pldimitrov@hotmail.com

Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 880158
Постинги: 584
Коментари: 325
Гласове: 1360
Блогрол
1. Plamen in ComPsych Inc., USA - Exclusive National ComPsych's Employee Assistance Programs and Counseling Serices Provider and Licensed Clinical Guidence Expert for Bulgaria
2. Plamen in OrgDyne LLC, USA - Registered OD Consultant and Executive Coach - Global Projects
3. Plamen in Human Systems Dynamics Institute Professional Community
4. Пламен в Дружество на психолозите в Република България - Председател на Управителния съвет
5. Българско списание по психология
6. BPS.Blog.bg - Блог на Дружеството на психолозите
7. Бюлетин на Дружеството на психолозите в България
8. Пламен @ Twitter
9. Пламен @ FACEBOOK
10. Пламен @ LinkedIn
11. Пламен @ ACADEMIA.EDU
12. People Developing People Group Founder & Coordinator
13. Humans Are Not Resources! Group Founder & Coordinator
14. Group and Organizational Psychodynamics Group Founder & Coordinator
15. Leaders-in-Analysis Group Founder & Coordinator
16. Always Changing Enterprises Group Founder & Coordinator
17. Пламен - Създател и старши консултант в Уикенд лаборатории за автентични организационни лидери и консултанти - 2017
18. Пламен - Създател и старши консултант в Квалификационната програма "Групова динамика и изграждане на екипи" - 2017
19. Пламен - Създател и старши консултант в Тренинг лаборатории на Дружеството на психолозите в България
20. Пламен - Създател и координатор на КЛУБ ПСИХОЛОГИЯ на Дружеството на психолозите в България
21. Пламен - Създател и координатор на Националната служба за насочване към професионални психологически и психотерапевтични услуги на Дружеството на психолозите в България
22. Пламен - Акредитиран водещ в програмата "Групи за самоанализ, колегиална интервизия, рехабилитация и усъвършенстване на уменията за психологическа помощ и психосоциална подкрепа на индивиди, групи, организации и общности - системен подход