Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПСИХОЛОГ С ВЛОГ В BLOG.BG (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен дневник на д-р Пламен Л.Димитров, Регистриран клиничен психолог-психотерапевт (BGRP-100184/2634-6001;6002;6004), Регистриран международен консултант по организационно развитие (RODC), Executive Search and Coaching Consultant (OrgDyne LLC) с авторски текстове в областта на екзистенциално-психодинамичното консултиране, аналитичната организационна и социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно, организационно и социално възстановяване и развитие, и корпоративни системи за психологическо и психосоциално подпомагане на служителите. Член на Американската психологическа асоциация (АРА) от 1990 година За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com GSM +359 888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dr Facebook: @PlamenDimitrov.BPS Website: www.pld-bg.eu Представените текстове (на български и английски език) са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти. Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации. Информацията тук се актуализира ежедневно. Благодаря ви за времето и вниманието ви към публикуваните текстове! Всички публикувани преди 1 януари 2024 година текстове са архивирани. Пламен People & Development Consulting Group Ltd. https://www.pld-bg.eu
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници
Прочетен: 1401114 Постинги: 1196 Коментари: 342
Постинги в блога
2 3 4 5  >  >>
#издръжливост Текст №9 (23 април 2024):

"Когато говоря за "психосоциалния имунитет" на човека имам предвид широк спектър от характеристики на индивидуално и психосоциално ниво. Ето някои от тях, за които имаме множество доказателства, че играят важна роля във формирането, укрепването, възстановяването и терапията на издръжливостта на индивидуално, групово и организационно, а оттам и на общностно и социално ниво:

Лична ефикасност: увереността на човека в спбствената му способност да се справи и да бъде успешен в дадена задача и да постига целите си каквито и да са обстоятелствата - "няма начин да няма начин";

Конструктивен оптимизъм и положителни емоции: установено е, че те играят ключова роля за устойчиво издръжливите хора - на индивидуално и групово ниво, - което им позволява да се предпазват от негативните ефекти на нежелани събития.

Изследователите и консултантите по организационно развитие и кризисен мениджмънт като мен често заявяват: Служителите, които са оптимисти, са по-склонни да се ангажират с практики, които предотвратяват или смекчават отрицателните ефекти от нежеланите събития, кризите и бедствията. И обратно, хората, които са по-малко оптимистични, автентични и уверени в потенциала си за съзидателно справяне са по-склонни да затънат в защитно-компенсаторни реакции, водещи до неадаптивно справяне и неустойчивост и уязвимост, а оттам и до травматизъм и патогенеза.   

Чувство за вътрешна съгласуваност и автентичност: убеждението на хората, че тяхната работа и начина им на живот имат смисъл, съответстват на ценностите и потребностите им, на тяхната смислово-ценностна ориентация и така са управляеми, значими и валидни. Не е изненадващо, че е установено в множество емпирични изследвания, че смислените практики и начин на живот имат силна връзка с „това, което ангажира човешкия дух в работата и всички важни дейности в живота на хората.

Социална подкрепа: това се отнася до възможностите, налични в непосредствената среда на човека за получаване на ресурси, насоки и подкрепа от другите хора (например, членовете на работния екип, ментори, консултанти, приятели и опитни връстници и партньори).

В организационен контекст, връзката "лидер-служител" е важен фактор за укрепване на издръжливостта: лидери, които изграждат положителни междуличностни отношения с техните служители имат положителен въздействие върху психологическата сигурност и психосоциалната издръжливост на служителите, което помага за намаляване на свързания с работата дистрес и осигурява психологически ресурси за справяне при неблагоприятни ситуации и кризи в и около организацията.

Това е още по-важно при неблагоприятни ситуации и кризи в обществото когато гражданите и социалните групи гледат към своите политически и държавни лидери за  редуциране на тревожността, насоки и подкрепа за справянето с предизвикателствата и заплахите в ежедневието им.

Тези практически доказателства следва да са достатъчно добри насоки за лидерите да повишат своята консултативна готовност и да работят със специалистите по укрепване на издръжливостта по отношение на тяхното междуличностно и организационно поведение, което играе ключова роля в изграждането на вътрешните ресурси на хората, екипите и подразделенията в организациите.

В следващия текст №10 ще адресираме този важен аспект на организационното и обществено-политическото поведение на хората, поели ръководни постове и управленски отговорности. "Ангажираните с издръжливостта лидери“ е нещо, с което ще продължим следващия вторник.Пишете ми, ако имате нужда от литература по въпроса."   

image

Никога нуждата от издръжливост не е била толкова голяма и на толкова много нива.

В тази ежеседмична поредица от текстове под заглавие #издръжливост всеки вторник ще обобщавам това изследване на психологията, свързана с това как за укрепване на благосъстоянието си и как хората да се ангажират с промяната, изграждайки и използвайки своята издръжливост.

Тя също така разглежда важния въпрос за това как да се изгражда издръжливост в културата на екипите и организациите, в които работим, за да могат и те да посрещат бъдещите предизвикателства с увереност и да поддържат високи нива на ангажираност и изпълнение на задачите си.

Целта ми е чрез #издръжливост да предоставя практически предложения, които хората, които следят тази поредица, могат да приемат, обсъдят и приложат, за да укрепят и развият своята лична, екипна, организационна и социална издръжливост.

До следващия вторник с #издръжливост!"

Пламен

д-р Пламен Димитров, психолог, екзистенциален терапевт и консултант по диагностика и развитие на лидери, екипи и организации с 40-годишна практика.
Тел. 0888429730 е-поща:dr.plamen.dimitrov@gmail.com Web: pld-bg.eu

Категория: Лични дневници
Прочетен: 71 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 10:54
 #leadersindeed АВТОДИАГНОСТИКА ЗА АВТЕНТИЧНИ ЛИДЕРИ - 2024 година
е безплатна, достъпна онлайн програма, създадена и ръководена вече 15-та година от екипа на д-р Пламен Димитров, RODC. Това е двегодишна програма за самооценка, самоанализ и коучинг, която насърчава участниците в нея да са по-саморефлексивни и отговорни в упражняването и развитието на своите умения като лидери.

Да, лидери в екипа и организацията си, лидери в общността и лидери в обществено-политическия живот.

Програмата публикува ежеседмично тук в блога www.plamendimitrov.blog.bg и в социалните медии (Facebook и LinkedIN) една от 101 ключови тематични сфери за автодиагностика на лидерските компетенции и практики.

Всеки читател може да ги използва напълно самостоятелно за самоанализ и... за планиране на своето лично и професионално развитие като компетентен и автентичен лидер.

Пълната програма включва възможност за самоанализ по 101 компетентности, извлечени от изследванията на д-р Димитров и сътрудниците му на стила, практиките и постиженията на най-ефективните и неподправени (автентични) лидери в различни организационни ситуации и в различни сфери на дейност, и обществени сектори - бизнес, политика, администрация, образование, здравеопазване, сигурност и благотворителност.

Програмата е създадена и се управлява от д-р Пламен Димитров, RODC, психолог, екзистенциален терапевт и консултант по диагностика и развитие на лидери, работни групи (екипи) и организации с повече от 40 години практически опит в подпомагането на хората, групите и организациите да открият и използват по-добре своя потенциал.

Включете се, изпратете ни коментарите и въпросите си! 

Ако прецените, че се нуждаете от консултация, обучение, коучинг, не се колебайте - изпратете веднага е-мейл със заявката си на адрес: 

dr.plamen.dimitrov@gmail.com 

Успехи и до скоро!

Пламен   www.plamendimitrov.blog.bg  https://www.pld-bg.eu 
Авторските права са запазени, 2024, Health &
 Wealth Ltd.



image
image
#LeadersIndeed - АВТОДИАГНОСТИКА ЗА АВТЕНТИЧНИ ЛИДЕРИ - 2024

#015/101: СЪПРИЧАСТНОСТ:

МОИТЕ ПОТЕНЦИАЛНИ ДЕФИЦИТИ:
  • изглежда съм по-малко съпричастен и грижовен от повечето хора, които познавам...
  • избягвам да задавам въпроси за личния живот на другите около мен...
  • затруднявам се да демонстрирам отзивчивост към молбите на сътрудниците си...
  • за мен са важни само резултатите; отношенията не са на преден план...
  • убеден съм, че работата и личния живот трябва да са разделени...
  • според мен обсъждането на проблемите и трудностите на хората не са подходяща тема на работното място... 
  • трудно ми е да общувам хора, които са в стрес и затруднено положение...
  • не знам как да изразя съпричастност и да подкрепя хората в беда...
  • не съм сред хората, които са състрадателни към хората с проблеми и слабости...

МАЙ ЧЕСТО ПРЕКАЛЯВАМ...?

  • в името на хармонията избягвам конфликтите и противопоставянето...
  • не съм достатъчно твърд с тези, които се опитват да ме използват...
  • твърде отстъпчив съм, когато хората ме призовават към състрадателност... 
  • склонен съм прекалено да се сближавам с хората и това ми пречи да преценявам обстоятелствата обективно...
  • изпитвам затруднения и неудобство, когато хората ме молят за разбиране и лични услуги...

МОГА И СЕ
 СТРЕМЯ:  
  • да показвам неподправена загриженост за хората около мен...
  • да съм съпричастен към проблемите, които хората имат в работата и извън нея...
  • да съм достъпен и готов да дам подкрепата си, когато хората се нуждаят от мен...
  • да изразявам открито състраданието си към хората в беда...
  • да показвам истинска съпричастност към радостите и болките на хората около мен...

АВТОДИАГНОСТИКА ЗА АВТЕНТИЧНИ ЛИДЕРИ - 2024

АРХИВ:
#001 
СВОЕВРЕМЕННО ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ
#002 РЪКОВОДСТВО НА СЪТРУДНИЦИТЕ
#003 ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ
#004 ПЛАНИРАНЕ НА ДЕЙНОСТТА
#005 ОРГАНИЗИРАНЕ НА РАБОТАТА
#006 ПОЧТЕНОСТ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ДОВЕРИЕ
#007 СПРАВЯНЕ С НЕОПРЕДЕЛЕНОСТТА
#008 КРЕАТИВНОСТ
#009 ДОСТЪПНОСТ
#010 КАЧЕСТВО НА ВЗЕМАНИТЕ РЕШЕНИЯ
#011 ДЕЛЕГИРАНЕ
#012 ПРОАКТИВНОСТ
#013 УПРАВЛЕНИЕ НА КОНФЛИКТИТЕ
#014 САМООБЛАДАНИЕ
#015 СЪПРИЧАСТНОСТ

СЛЕДВА:
#016 СПРАВЕДЛИВОСТ

Категория: Лични дневници
Прочетен: 56 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 08:26
#HelpingHelpers2Help #PsychologyOnline

HELPING HELPERS TO HELP - Текст №12 - (22.04.2024):

"Когато човек търси професионална помощ, той вече е опитал много неща, за да си помогне и е осъзнал, че те страдат от ниска ефективност. И очаква - с нашата помощ, - да преодолее това страдание.

Клиентът в неговото или нейното търсене на подобряващи живота резултати е първият и най-важният фактор, най-важната „ активна съставка“ в терапевтичния процес (Bohart & Tallman, 2010).

Въпреки това, голяма част от изследванията на терапевтичната ефективност са преобладаващо фокусирани върху модела или метода на лечение.

Това, което самите клиенти донасят в процеса на професионална помощ чрез заявката си за помощ (в частност, в психотерапията), е било подменено, изкривено от това страдание, от тази липса на самодостатъчност, която е задействала многократно цяла вселена от защитно-компенсаторни операции в ума, поведението му и отношението му към помагащия.  

Това е факт дори когато изглежда странно, защото изследванията показват, че клиентите заедно с това, с което идват при нас за психотерапия, са отговорни за по-голямата част от успеха или неуспеха в начинанието ни за подпомагането им (Duncan, 2010; Orlinsky, Rшnnestad, & Willutzki, 2004).

Какво внасят клиентите в процеса и средата на помощта, която търсят с изходната си заявка?


Пристигат с тяхната версия на света, живота и човечеството в цялата им простота и цялата му сложност. Ето някои от нещата, които клиентите носят със себе си, без определен ред:

  • Проблемните ситуации, въпроси, опасения, в различна степен на тежест, за които търсят помощ. • Успешните или неуспешните опити за управление на проблемните им ситуации и/или използване на неизползваните им възможности. • Миналото си - до степента, в която то им влияе положително или отрицателно, съзнателно или не, - в настоящето. • Общите им житейски очаквания и стремежи, колкото и реалистични или изкривени да са, и свързаните с това разочарования и самозаблуди. • Техните умения, силни страни и ресурси. • Общото им емоционално състояние. • Техните надежди, страхове и очаквания по отношение на терапията. • Тяхната степен на отвореност и готовност за промяна. • Тяхното желание да работят за промяна. • Каквото и да е нежелание или съпротива срещу терапията, което може и да не си дават сметка, че изпитват. • Способността им да участват в отношения на сътрудничество. • Чувството им за правилно и грешно, личната им етика, подходът им към морала, смисловите и ценностните им ориентири в живота. • Техните културни вярвания, ценности и норми на поведение, особено техните особености в културно-мирогледно отношения, собствената им версия на тяхната доминираща култура и нейното въздействие върху тяхното преживяване и поведение. • Цялата гама от техните взаимоотношения заедно с всички свързани възходи и спадове, особено в отношенията, свързани с текущите им проблемни ситуации. • Нивото им на умения за междуличностна комуникация. • Техните слепи петна и сянката им. • Външни фактори, които пречат на прогреса. • Външни фактори, които подкрепят конструктивната промяна.

И ако някой се опита да ми каже, че е готов да помага професионално, без да ги изследва, разбере и отчита в дълбочина, ще му препоръчам да се обади веднага на своя супервайзор и сертифициращ тренинг център."   

image

За поредицата:

Добре дошли в новата поредица от ежеседмични авторски текстове, обединени в рубриката "HELPING HELPERS TO HELP!" (Помагайки на помагащите да помагат!).
Следете я като търсите публикации тук и във Фейсбук под хаштаг #HelpingHelpers2Help

Каква е целта на тази нова поредица от текстове?
 Това е онлайн споделяне на моя практически опит в работата с хора, които се занимават с консултиране професионално или с хора, които просто искат да подобрят жизнените си умения си да помагат на други хора.

В тази поредица представям някои от основните подходи и умения за подобряване на разбирането и взаимоотношенията нужни за справяне и промяна, които сам използвам вече над 40 години в професионалната си практика като психолог, екзистенциален терапевт и консултант по екипно и организационно развитие.

Ще се старая да предоставя един систематичен подход към специфичните умения, които помагат на нуждаещите се от помощ да променят начина, по който се чувстват, мислят, общуват и действат.

Основният фокус ще е върху консултирането на индивиди. Но някои от идеите могат и да се използват в работата с групи, екипи и цели организации.

Поредицата е предназначена както за тези, които искат да усъвършенстват своите умения за консултиране и помощ, така и за тези, които сами търсят помощ от квалифицирани консултанти. Разбира се, надявам се текстовете в поредицата да са полезни и на всички, които искат да подобрят уменията си за изграждане и поддържане на добри взаимоотношения в ежедневието си.

С напредването на поредицата ще ви запознавам накратко и с репертоар от методи за диагностика и интервенция в процеса на консултативната работа. Поредицата ще ни даде възможност да водим дискусии и да разгледаме теми, които представляват интерес за читателите.

В поредицата са включени само мои авторски текстове. Моля, цитирайте източника, ако ги споделяте и използвате.

До скоро с Текст №13, който ще бъде публикуван тук на  29.04.2024 г.

Пламен pld-bg.eu
 #HelpingHelpers2Help #PsychologyOnline  

Откъс от:
Димитров, Пл. (2024, под редакция до края на 2024 година)
КАК ЖИВЕЕМ... (1984-2024) (Екзистенциална психодинамика в терапията и ежедневието на човешките ни системи). София. Сборник от 25 книги.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 91 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 22.04 17:16
 #HWL2024 #КакЖивеем

"Беше последната ни (36-та) сесия с пациентката ми "Марина" (псевдоним за записките ми, избран за любовта на пациентката ми към морето и сърфинга). 

Марина, 39-годишна жена, с две малки дъщерички, на 7 и на 4 години, смяташе, че сме успяли в съвместната си работа по овладяването на променливите й настроения, които рушаха отношенията й с най-значимите хора в живота й - родителите й, съпруга и децата им.

                                   image

В последните минути на последната ни сесия тя ми каза нещо, което внимателно си записах, затваряйки файла със записките ми "Марина - 2009 година):

"- Пламен, когато дойдох при теб изпитвах ужас, че всичко лошо ме връхлита наведнъж и ще експлоадирам. Губех връзка с децата, със съпруга ми и с моите родители. Смених 3 работи за година, старите приятели се отдръпваха от мен, от моята мрачна критичност, а не идваха нови. Един ден бях нагоре, а на следващия - на дъното.

Днес осъзнавам, че съм само една вълничка в Океана на живота. Да, животът ми е едно голямо море и всичко, което мога да правя в него е да съм една добра вълна - да тека, да раста и да се адаптирам, вълнувам и променям с и в него. 

Животът ми ще продължи да идва на вълни, но аз се научих да сърфирам по тях. И мисля, че умея когато търся да яхна следващата вълна, първо - както ти ми казваше, - да я изчакам, за да открия най-добрата възможност вълната на живота да възникне, за да мога да я овладея и да се понеса с нея, оставяйки я да ме донесе до желания от мен бряг.

Винаги ще го помня... Не мога да спря вълните в живота, но мога да избера с кои да се движа в моята посока!"

Марина редовно ми праща снимки от сърфинг, на които винаги е усмихната. Напоследък снимките са семейни - с 4-ма усмихнати сърфисти в живота.

И съм спокоен, че сме свършили добра работа със сърфинг метафората за екзистенциалната психодинамика в терапията и ежедневието на Марина и значимите за нея хора.

Тук е мястото да разгледаме и други метафори за това, което наричам "екзистенциална психодинамика" в терапията и ежедневието. Всеки пациент намира своя, уникална..."

Откъс от:

© Димитров, П., (2024, под редакция), Как живеем (1984-2024) (Екзистенциална психодинамика в терапията и ежедневието на човешките ни системи). София – Сборник от 25 книги в 2 тома.

©️ Съдържание на сборника:
Том 1: Животът Е! (Екзистенциална психодинамика в терапията и ежедневието).
Книга 1: Екзистенциална психодинамика на възрастността.
Книга 2: Лонгитудът "Как живеем..."(1984-2024).
Книга 3: Психопраксис - Екзистенциално-психодинамична терапия.
Книга 4: В отричане на смърттта: Завършеност или отчаяние.
Книга 5. Смислообразуване 24/7.
Книга 6: Свобода от и свобода за.
Книга 7: Съ-автори или жертви на съдбата.
Книга 8: Свързаност или самоизолация.
Книга 9. Да (о)стана ли автентичен?
Книга 10: Ежедневна мъдрост.
Книга 11: Здраве и богатство: екзистенциални измерения и практики
Книга 12: От утробата до гроба: Психоистория на жизнения път.

Том 2: Психодинамика на човешките системи (1984-2024)
Книга 13: Отношенията в и между групите ни.
Книга 14: Организационна промяна, издръжливост и устойчивост.
Книга 15: Автентични или корумпирани човешки системи.
Книга 16: Цената на емоционалния труд.
Книга 17: Капани в системно-психодинамичната диагностика.
Книга 18: Системно-психодинамично организационно консултиране.
Книга 19: Защитност и преноси в човешките системи.
Книга 20: Управленската (не)мощ.
Книга 21: Вслушване в "нямото" мнозинство.
Книга 22: Смисълът на климатичната ни тревожност и климата на тревожност.
Книга 23: Психодинамика на екзистенциалния ужас.
Книга 24: (Не)естественост на лидерството в 21-ви век.
Книга 25: Здрави и богати, но и по-човечни
Използвана и препоръчителна литература.
Приложения и индекс.

Пламен

д-р Пламен Димитров, психолог, екзистенциален терапевт и консултант по диагностика и развитие на лидери, екипи и организации с 40-годишна практика.
Тел. 0888429730 е-поща:dr.plamen.dimitrov@gmail.com Web: pld-bg.eu

#HumanSystemsPsychodynamics #КакЖивеем #HWL2024

@СИСТЕМНА ПСИХОДИНАМИКА - ТЕОРИЯ И КОНСУЛТАТИВНА ПРАКТИКА
@Existential FACTS   
Категория: Лични дневници
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 22.04 13:22
 #HWL2024 #КакЖивеем

"Резултатите от това мое лонгитудно проучване относно превенцията на употребата на наркотици и другите зависимости (алкохол, хазарт и т.н.)  показаха, че най-ефективните интервенции са тези, които се прилагат в общностен контекст - като училища, и дори в още по- ранна възраст. 

Ефективни са интервенциите за превенция, терапия и рехабилитация, които се основават на преживелищни методи, съобразени с нуждите на всяка популация, организирани в терапевтични общности и в естествената жизнена среда на хората в риск.

Хуманитарните подходи на екзистенциално-психодинамичната терапия на травмата и токсичните междуличностни отношения и дисфункционалните лични убеждения са сред най-ефикасните, и могат да се прилагат успоредно и в комбинация с когнитивно-поведенческите подходи.

В този контекст могат да се използват и методи от арт-терапията, психодрамата и позитивната екзистенциална психология.

image

Важно е клиницистите (лекари, психиатри, психотерапевти, психолози и др.), работещи в общността, да прилагат или препоръчват програми за ранна и постоянна превенция с горните характеристики.

Дори онези клиницисти, които не работят директно в общността, е важно да знаят какво наистина предотвратява употребата на вещества, за да направят правилните препоръки и да дадат правилните насоки. На ниво здравни услуги е важно програмите за превенция да се прилагат предимно универсално и изпреварващо в широк контекст, като например училищата, университетите, работните места, кварталите, но също и вторично, селективно в терапевтични общности във високорискови групи.

И накрая, събраните от мен данни (в периода 1984 -2024 г.) показват, че е важно да се подчертае, че превенцията на злоупотребата с вещества и другите пристрастявания не е само задача за специалистите по психично и поведенческо здраве, но и за цялата общност - за учителите, родителите и всеки отделен отговорен и зрял гражданин.

Зависимите страдат. Страдат и много ги боли от липсата на  човешки, топли отношения, разбиране, приемане и...любов. Зависимостта е пристрастяване към властта на болкоуспояването и защитно-компенсаторно бягство от реалността, които в дългосрочен план увеличават болката и страданието..."

Откъс от:

© Димитров, П., (2024, под редакция), Как живеем (1984-2024) (Екзистенциална психодинамика в терапията и ежедневието на човешките ни системи). София – Сборник от 25 книги в 2 тома.

©️ Съдържание на сборника:
Том 1: Животът Е! (Екзистенциална психодинамика в терапията и ежедневието).
Книга 1: Екзистенциална психодинамика на възрастността.
Книга 2: Лонгитудът "Как живеем..."(1984-2024).
Книга 3: Психопраксис - Екзистенциално-психодинамична терапия.
Книга 4: В отричане на смърттта: Завършеност или отчаяние.
Книга 5. Смислообразуване 24/7.
Книга 6: Свобода от и свобода за.
Книга 7: Съ-автори или жертви на съдбата.
Книга 8: Свързаност или самоизолация.
Книга 9. Да (о)стана ли автентичен?
Книга 10: Ежедневна мъдрост.
Книга 11: Здраве и богатство: екзистенциални измерения и практики
Книга 12: От утробата до гроба: Психоистория на жизнения път.

Том 2: Психодинамика на човешките системи (1984-2024)
Книга 13: Отношенията в и между групите ни.
Книга 14: Организационна промяна, издръжливост и устойчивост.
Книга 15: Автентични или корумпирани човешки системи.
Книга 16: Цената на емоционалния труд.
Книга 17: Капани в системно-психодинамичната диагностика.
Книга 18: Системно-психодинамично организационно консултиране.
Книга 19: Защитност и преноси в човешките системи.
Книга 20: Управленската (не)мощ.
Книга 21: Вслушване в "нямото" мнозинство.
Книга 22: Смисълът на климатичната ни тревожност и климата на тревожност.
Книга 23: Психодинамика на екзистенциалния ужас.
Книга 24: (Не)естественост на лидерството в 21-ви век.
Книга 25: Здрави и богати, но и по-човечни
Използвана и препоръчителна литература.
Приложения и индекс.

Пламен

д-р Пламен Димитров, психолог, екзистенциален терапевт и консултант по диагностика и развитие на лидери, екипи и организации с 40-годишна практика.
Тел. 0888429730 е-поща:dr.plamen.dimitrov@gmail.com Web: pld-bg.eu

#HumanSystemsPsychodynamics #КакЖивеем #HWL2024

@СИСТЕМНА ПСИХОДИНАМИКА - ТЕОРИЯ И КОНСУЛТАТИВНА ПРАКТИКА
@Existential FACTS
 
Категория: Лични дневници
Прочетен: 158 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.04 18:09
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1401114
Постинги: 1196
Коментари: 342
Гласове: 1540