Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПСИХОЛОГ С ВЛОГ В BLOG.BG (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен дневник на д-р Пламен Л.Димитров, Регистриран клиничен психолог-психотерапевт (BGRP-100184/2634-6001;6002;6004), Регистриран международен консултант по организационно развитие (RODC), Executive Search and Coaching Consultant (OrgDyne LLC) с авторски текстове в областта на екзистенциално-психодинамичното консултиране, аналитичната организационна и социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно, организационно и социално възстановяване и развитие, и корпоративни системи за психологическо и психосоциално подпомагане на служителите. Член на Американската психологическа асоциация (АРА) от 1990 година За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com GSM +359 888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dr Facebook: @PlamenDimitrov.BPS Website: www.pld-bg.eu Представените текстове (на български и английски език) са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти. Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации. Информацията тук се актуализира ежедневно. Благодаря ви за времето и вниманието ви към публикуваните текстове! Всички публикувани преди 1 януари 2024 година текстове са архивирани. Пламен People & Development Consulting Group Ltd. https://www.pld-bg.eu
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници
Прочетен: 1402673 Постинги: 1199 Коментари: 342
Постинги в блога от 10.03.2024 г.
     #HelpingHelpers2Help #PsychologyOnline

HELPING HELPERS TO HELP - Текст №6 (11.03.2024):

Основнотo следствие от цел №1 на помагането предполага, че помощта е свързана с конструктивна, съзидателна промяна, която води до подобряващи живота резултати, постижения и въздействие. По-високотo удовлетворение от живота, намаляването на симптомите, конструктивната промяна, кoито се възприемат и преживяват от самия клиент и/или от значимите други в живота му, а и подобреното и устойчиво интрапсихично и психосоциално функциониране в по-дългосрочен план са изследвани най-често като положителни резултати на терапията (Lunnen, Ogles, & Pappas, 2008).

Всички тези резултати сочат към подобрен живот от страна на клиента.

Помощта е интерактивен процес - помагане чрез взаимодействие - т.е. включва последователност от дейности, в които участват професионалните помагащи и техните клиенти.

Тези дейности, обаче, имат стойност само до степента, в която водят до ценни и осезаеми резултати в живота на клиентите.

В крайна сметка,  зад изявления от типа: „Имахме една добра сесия“- независимо дали са изречени от помагащия или от неговия клиент, - трябва да стои напредък към един  по-ефективен начин на живот от страна на клиента. Ако помогащият специалист и клиентът участват в поредица от сесии за консултиране и/или терапия продуктивно, то следва да се появи нещо ценно за клиента, което прави сесиите полезни.

Например:
  • ирационалните страхове на клиента изчезват или намаляват до поносими, управляеми нива;
  • самоувереността ще замени съмненията в себе си;
  • зависимостите ще бъдат победени;
  • нужната операция ще бъде посрещната с по-висока степен на на спокойствие;
  • клиентът ще си намери по-добра работа;
  • брачните партньори ще вдъхнат нов живот на техния брак;
  • битата жена ще намери смелостта да напусне съпруга си; 
  • човек, озлобен от институционалната дискриминация на работното му място, ще възвърне самоуважението си и отново ще заеме своето достойно място в общността.
Ако консултирането и психотерапията като професионална помощ са конструктивни, клиентите се справят и израстват. разгръщат възможностите си. Запощват да вземат целенасочени и по-правилни решения в ежедневието си. Спират поведения, които са разрушителни и непродуктивни, като конфликти, пасивност или просто себеоплакване. Те спират да се опитват да контролират външно другите и започват да контролират по-добре самите себе си. Имат по-зрели преценки и избори, и използват силните си страни и съществуващите възможности. Те си дават разрешение да търсят здраве  и развитие в живота си.

В условията на ефективно професионално помагане резултатът винаги е значителен, защото старите навици на клиента стават история и се появяват нови умения за справяне, нови екзистенциално-психодинамични реалности и нови, градивни и по-зрели начини на живот. 

Ефективната помощ винаги е свързана с конструктивна промяна, която прави живота на клиента по-качествен, по-пълноценен и по-удовлетворителен.

image

За поредицата:

Добре дошли в новата поредица от ежеседмични авторски текстове, обединени в рубриката "HELPING HELPERS TO HELP!" (Помагайки на помагащите да помагат!).
Следете я като търсите публикации тук и във Фейсбук под хаштаг #HelpingHelpers2Help

Каква е целта на тази нова поредица от текстове?
 Това е онлайн споделяне на моя практически опит в работата с хора, които се занимават с консултиране професионално или с хора, които просто искат да подобрят жизнените си умения си да помагат на други хора.

В тази поредица представям някои от основните подходи и умения за подобряване на разбирането и взаимоотношенията нужни за справяне и промяна, които сам използвам вече над 40 години в професионалната си практика като психолог, екзистенциален терапевт и консултант по екипно и организационно развитие.

Ще се старая да предоставя един систематичен подход към специфичните умения, които помагат на нуждаещите се от помощ да променят начина, по който се чувстват, мислят, общуват и действат.

Основният фокус ще е върху консултирането на индивиди. Но някои от идеите могат и да се използват в работата с групи, екипи и цели организации.

Поредицата е предназначена както за тези, които искат да усъвършенстват своите умения за консултиране и помощ, така и за тези, които сами търсят помощ от квалифицирани консултанти. Разбира се, надявам се текстовете в поредицата да са полезни и на всички, които искат да подобрят уменията си за изграждане и поддържане на добри взаимоотношения в ежедневието си.

С напредването на поредицата ще ви запознавам накратко и с репертоар от методи за диагностика и интервенция в процеса на консултативната работа. Поредицата ще ни даде възможност да водим дискусии и да разгледаме теми, които представляват интерес за читателите.

В поредицата са включени само мои авторски текстове. Моля, цитирайте източника, ако ги споделяте и използвате.

До скоро с Текст №7, който ще бъде публикуван тук на 15.03.2024 г.

Пламен pld-bg.eu
Категория: Лични дневници
Прочетен: 199 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 10.03 20:26
"През последните 40 години социалните и клиничните психолози използващи парадигмата на теорията за овладяване на ужаса (“Terror Management Theory” - ТМТ) проведоха близо 2000 внимателно контролирани лабораторни експерименти, за да валидизират една от най-вълнуващите хипотези на любимия последовател и сътрудник на Фройд отлъчил се от патриарха на психоанализата може би най-болезнено и за двамата - д-р Ото Ранк.

А тя - според Ранк, - е:
"Страхът на Егото от смъртта намалява чрез убийството и жертването на другите. Чрез смъртта на другите човек се освобождава от ужаса на наказанието на собственото си умиране, незначителност и тленност. "

В различните култури хората проектират своя ужас пред смъртта, незначителността и тленността си върху другите, приемайки при това една или друга форма на групова параноя, омраза, търсене на изкупителни жертви, достигаща в най-зловещите си форми до геноцид.

Според Ранк и ТМТ ние убиваме други хора, за да (си) докажем, че можем да триумфираме над ужаса от собствената си смърт и незначителност.

Стремим се така да защитим своите фантазии за безсмъртие и значимост, а не просто живота си. Запазването на илюзиите и идеологическите ни проекти за безсмъртие, превъзходство и значимост е по-важно за нас от запазването на човешкия живот и дори на собственото ни тяло.

Проектирайки собствения си отрицател - смъртта ни, - върху другите, които убиваме, ние символично анихилираме смъртта си пише в предговора на книгата на Ранк "Психологията и душата".


Отричането на смъртта добавя последователя на Ранк - Ърнест Бекер, - в книгата си "Бягство от злото" е "израз на желанието ни да живеем и изгарящото ни отвътре щение да сме значими същества" - част от нещо ценящо ни и много по-голямо от нас самите.

Базисен мотив за човечеството според Ранк е самосъхранението ни превръщащо се психодинамично в защитно-компенсаторна мечта, пара-адаптивен мит, идеология на безсмъртието. Безсмъртие - осигурявано ни от съблазнителното заслепяване на религията и психодинамиката на човешките системи като институциите и политиките на общностите и държавата,

Днес, по подобие на религията в миналото, патриотизмът, национализмът и държавата могат са универсални системи на символното безсмъртие. Всяка от 193-те държави-членки на ООН, например, обещава на гражданите си трайна сигурност, устойчиво развитие и достойно съществуване в границите на своята по-голяма или по-малка част от планетата заобиколена от една плашеща и жестока вселена, на която много-много не й пука за незначителните и смъртни човешки същества из нея.

Ето и днес Путин и Запада водят своята екзистенциално-психодинамична война за удовлетворяване на стремежа си за обезсмъртяване. За Путин - изглежда, - това е "въпрос на живот и смърт, въпрос за историческото място и бъдеще на руската нация и държавност".

                 image


Едва ли може по-ясно да се удостовери валидността на прозрението на психоаналитика Ото Ранк, че екзистенциалният ужас от собствената смърт и незначителност е в основата на всяка една война.


И доколкото основна задача на човека в живота му е да постигне героично и/или мъченическо надмогване над смъртта (символично безсмъртие) всяка култура и идеология предоставя на споделящите я човешки индивиди, групи и общности една комплексна идейно-символна система от обяснителни митове и приоритетни проекти за смисленост, значимост, устойчивост и... безсмъртие.

Такива са много от действащите днес (гео)политически идеологии - квази-религиозни културно-мирогледни модели и защитно-компенсаторни системи за овладяване на екзистенциалния ни ужас.


И идеологическите конфликти между тези културно-мирогледни системи са екзистенциално-психодинамични битки между алтернативни проекти за символно безсмъртие и ценностно-смислово превъзходство на изповядващите ги човешки общности и съюзи - своего рода модерни свещени войни за бъдещето на цивилизацията ни и новия световен ред, разбира се.

Поне така изглежда според бащата на ТМТ, Ърнест Бекер, автор на "Отричането на смъртта"(1973), донесла му посмъртен Пулицър насред Студената война.


Днес Путин е тръгнал на подобна свещена война срещу Запада. Той фантазира, мечтаейки да е велик руско-славянски-православен герой, който спасява православния руски народ, Евразия и света от неизбежна ценностно-смислова смърт и историческо обезличаване в ръцете на глобалистките неолиберални елити на порочния декадентски Запад, от трансатлантическата "Империя на лъжата", застрашаваща екзистенциално - още от времето на разпадането на СССР, - великоруския и неоевроазиатски проект за безсмъртие и овладяване на този екзистенциален ужас.

Месианска лидерска Его-психодинамика за себеобезсмъртяване дори и чрез безчетни убийства на чужди и свои. И де да й беше подвластен само Путин...

Огледайте се във всички посоки и ще я откриете." (стр.2877)

Откъс от:

Откъс от:
© Димитров, П., (2024, под редакция),
Как живеем (1984-2024) (Екзистенциална психодинамика в терапията и ежедневието на човешките ни системи). София – Сборник от 25 книги в 2 тома.


©️ Съдържание на сборника:

Том 1: Животът Е! (Екзистенциална психодинамика в терапията и ежедневието).
Книга 1: Екзистенциална психодинамика на възрастността.
Книга 2: Лонгитудът "Как живеем..."(1984-2024).
Книга 3: Психопраксис - Екзистенциално-психодинамична терапия.
Книга 4: В отричане на смърттта: Завършеност или отчаяние.
Книга 5. Смислообразуване 24/7.
Книга 6: Свобода от и свобода за.
Книга 7: Съ-автори или жертви на съдбата.
Книга 8: Свързаност или самоизолация.
Книга 9. Да (о)стана ли автентичен?
Книга 10: Ежедневна мъдрост.
Книга 11: Здраве и богатство: екзистенциални измерения и практики
Книга 12: От утробата до гроба: Психоистория на жизнения път.

Том 2: Психодинамика на човешките системи (1984-2024)
Книга 13: Отношенията в и между групите ни.
Книга 14: Организационна промяна, издръжливост и устойчивост.
Книга 15: Автентични или корумпирани човешки системи.
Книга 16: Цената на емоционалния труд.
Книга 17: Капани в системно-психодинамичната диагностика.
Книга 18: Системно-психодинамично организационно консултиране.
Книга 19: Защитност и преноси в човешките системи.
Книга 20: Управленската (не)мощ.
Книга 21: Вслушване в "нямото" мнозинство.
Книга 22: Смисълът на климатичната ни тревожност и климата на тревожност.
Книга 23: Психодинамика на екзистенциалния ужас.
Книга 24: (Не)естественост на лидерството в 21-ви век.
Книга 25: Здрави и богати, но и по-човечни
Използвана и препоръчителна литература.
Приложения и индекс.

Пламен

д-р Пламен Димитров, психолог, екзистенциален терапевт и консултант по диагностика и развитие на лидери, екипи и организации с 40-годишна практика.
Тел. 0888429730 е-поща:dr.plamen.dimitrov@gmail.com Web: pld-bg.eu

 #HumanSystemsPsychodynamics #КакЖивеем #HWL2024
@СИСТЕМНА ПСИХОДИНАМИКА - ТЕОРИЯ И КОНСУЛТАТИВНА ПРАКТИКА @Existential FACTS
Категория: Лични дневници
Прочетен: 132 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 10.03 09:37
                          СМИСЪЛЪТ НА КЛИМАТИЧНАТА НИ ТРЕВОЖНОСТ: 

                  ОПИТ ЗА СИСТЕМНО-ПСИХОДИНАМИЧЕН АНАЛИЗ (1983-2023)

                                                                   Текст №1:

                               image

Тревожността за изменението на климата е нарастващ проблем за индивидуалното и общественото благосъстояние по целия свят
(Clayton, 2020 г.).

Съответно са предложени различни диагностични подходи и психологически интервенции за намаляване на безпокойството от изменението на климата (Clayton, 2021; Doherty & Clayton, 2011; Hayes et al., 2018; Sanson et al., 2019; Taylor, 2020).

Въпреки, че тези интервенции могат да бъдат ефективни, карайки хората да се чувстват по-добре, те могат също неволно да повлияят на последствията в социалната и околната среда чрез увеличаване или намаляване на ролята на фактори като групова сплотеност, доверие в обществените актьори или про-екологично поведение на големи групи хора. Това подчертава значението на отчитането на въздействието на тревожността от измененията в климата и опитите за овладяването й върху множество резултати, които надхвърлят индивидуалното благосъстояние.

В поредица от ежеседмични текстове в социалните мрежи, представящи изследванията ми в периода от 1983 до 2023 година, ще се опитам да очертавая рамката на множеството потребности от ефективни интервенции за справяне с тази масова тревожност, за да се опитам да концептуализирам техните ефекти върху индивида, обществото и околната среда от гледната точка на екзистенциалната психология и психотерапия, които са в основата на теорията за овладяването на ужаса (TMT, Terror Management Theory) и системно-психодинамичния подход в приложната социална психология.

Освен това ще се опитам да направя преглед на емпиричните изследвания в областта, за да контекстуализирам оценката на въздействията на интервенциите за овладяване на безпокойството от измененията на климата от гледна точка на екзистенциалнo-психодинамичните им ефекти върху индивида и човешките системи (групите, организациите и обществото като едно цяло), а ивърху околната среда.

Това би могло да ни позволи да идентифицираме интервенциите, които имат най-широк набор от положителни резултати, както и тези, които имат отрицателни ефекти.

Пълният доклад за резултатите от изледването "Смисълът на климатичната ни тревожност" ще бъде публикуван като отделна книга (№22) в Сборника "Как живеем" в края на 2024 година.

Ще се радвам на коментарите и дискусиите ви по темата.

Откъс от:
© Димитров, П., (2024, под редакция),
Как живеем (1984-2024) (Екзистенциална психодинамика в терапията и ежедневието на човешките ни системи). София – Сборник от 25 книги в 2 тома.


©️ Съдържание на сборника:

Том 1: Животът Е! (Екзистенциална психодинамика в терапията и ежедневието).
Книга 1: Екзистенциална психодинамика на възрастността.
Книга 2: Лонгитудът "Как живеем..."(1984-2024).
Книга 3: Психопраксис - Екзистенциално-психодинамична терапия.
Книга 4: В отричане на смърттта: Завършеност или отчаяние.
Книга 5. Смислообразуване 24/7.
Книга 6: Свобода от и свобода за.
Книга 7: Съ-автори или жертви на съдбата.
Книга 8: Свързаност или самоизолация.
Книга 9. Да (о)стана ли автентичен?
Книга 10: Ежедневна мъдрост.
Книга 11: Здраве и богатство: екзистенциални измерения и практики
Книга 12: От утробата до гроба: Психоистория на жизнения път.

Том 2: Психодинамика на човешките системи (1984-2024)
Книга 13: Отношенията в и между групите ни.
Книга 14: Организационна промяна, издръжливост и устойчивост.
Книга 15: Автентични или корумпирани човешки системи.
Книга 16: Цената на емоционалния труд.
Книга 17: Капани в системно-психодинамичната диагностика.
Книга 18: Системно-психодинамично организационно консултиране.
Книга 19: Защитност и преноси в човешките системи.
Книга 20: Управленската (не)мощ.
Книга 21: Вслушване в "нямото" мнозинство.
Книга 22: Смисълът на климатичната ни тревожност и климата на тревожност.
Книга 23: Психодинамика на екзистенциалния ужас.
Книга 24: (Не)естественост на лидерството в 21-ви век.
Книга 25: Здрави и богати, но и по-човечни
Използвана и препоръчителна литература.
Приложения и индекс.

Пламен

д-р Пламен Димитров, психолог, екзистенциален терапевт и консултант по диагностика и развитие на лидери, екипи и организации с 40-годишна практика.
Тел. 0888429730 е-поща:dr.plamen.dimitrov@gmail.com Web: pld-bg.eu

Вижте също по темата: Brit Wray "How to Cope with Climate Anxiety" February 2024 (youtube.com)

Категория: Лични дневници
Прочетен: 70 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 10.03 19:30
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1402673
Постинги: 1199
Коментари: 342
Гласове: 1540