Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПСИХОЛОГ С ВЛОГ В BLOG.BG (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен дневник на д-р Пламен Л.Димитров, Регистриран клиничен психолог-психотерапевт (BGRP-100184/2634-6001;6002;6004), Регистриран международен консултант по организационно развитие (RODC), Executive Search and Coaching Consultant (OrgDyne LLC) с авторски текстове в областта на екзистенциално-психодинамичното консултиране, аналитичната организационна и социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно, организационно и социално възстановяване и развитие, и корпоративни системи за психологическо и психосоциално подпомагане на служителите. Член на Американската психологическа асоциация (АРА) от 1990 година За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com GSM +359 888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dr Facebook: @PlamenDimitrov.BPS Website: www.pld-bg.eu Представените текстове (на български и английски език) са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти. Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации. Информацията тук се актуализира ежедневно. Благодаря ви за времето и вниманието ви към публикуваните текстове! Всички публикувани преди 1 януари 2024 година текстове са архивирани. Пламен People & Development Consulting Group Ltd. https://www.pld-bg.eu
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници
Прочетен: 1402671 Постинги: 1199 Коментари: 342
Постинги в блога от 12.03.2024 г.
#издръжливост Текст №3 (12 март 2024):

"Като вземем предвид извънредните смущения в трудовия и социалния живот на хората напоследък, изискванията към издръжливостта им ще нарастват.

Факт са очакванията за все по-висока производителност, размиването на границите между работа и неработа. Заедно с всички финансови и обществено-политически проблеми, разходите за живот се увеличават и за никой не е изненада, че различни проучвания разкриват значително нарастване на стреса, свързан с работата и ежедневното справяне на хората и организациите.

Милиони работни дни се губят поради стрес, депресия или тревожност. . Прегарянето също се е увеличава и то до степен, че се превръща в хронична криза за за множество човешки групи и организации. Бърнаутът буквално се усеща във въздуха - когато постоянните изисквания към хората надхвърлят наличните им ресурси за справяне.

Всичко това вече има опустошително лично въздействие върху духа, морала и психичното здраве на отделните хора, което пък сериозно се отразява на представянето им в техните екипи, организации, общности и общества.

Това поставя огромна отговорност върху лидерите - корпоративните, политическите и тези в областта на научните изследвания и медицината.

Стои въпросът "Какво правят сега и какво още могат да направят лидерите, за да увеличават производителността като същевременно предотвратяват прегарянето, поддържат благосъстоянието и увеличават ангажираността и издръжливостта на служителите и, следователно, издръжливостта и устойчивостта на организацията?"

Освен това, как може лидерите да създават и укрепват една по-съзидателна организационна и обществено-политическа среда и култура за развитие и поддържане на издръжливостта и увеличаване на гъвкавостта и адаптивността на хората и техните човешки системи за реагиране на смущенията и за процъфтяване и напредък дори при и въпреки трудните обстоятелства и кризи, в които изглежда ще продължим да живеем десетилетия напред?"

  image

Никога нуждата от издръжливост не е била толкова голяма и на толкова много нива.

В тази ежеседмична поредица от текстове под заглавие #издръжливост всеки понеделник ще обобщавам това изследване на психологията, свързана с това как за укрепване на благосъстоянието си и как хората да се ангажират с промяната, изграждайки и използвайки своята издръжливост.

Тя също така разглежда важния въпрос за това как да се изгражда издръжливост в културата на екипите и организациите, в които работим, за да могат и те да посрещат бъдещите предизвикателства с увереност и да поддържат високи нива на ангажираност и изпълнение на задачите си.

Целта ми е чрез #издръжливост да предоставя практически предложения, които хората, които следят тази поредица, могат да приемат, обсъдят и приложат, за да укрепят и развият своята лична, екипна, организационна и социална издръжливост.

До следващия вторник с #издръжливост!"

Пламен

(д-р Пламен Димитров, психолог, екзистенциален терапевт и консултант по диагностика и развитие на лидери, екипи и организации с 40-годишна практика.
Тел. 0888429730 е-поща:dr.plamen.dimitrov@gmail.com Web: pld-bg.eu

Категория: Лични дневници
Прочетен: 187 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 12.03 07:21
#leadersindeed АВТОДИАГНОСТИКА ЗА АВТЕНТИЧНИ ЛИДЕРИ - 2024 година

е безплатна, достъпна онлайн програма, създадена и ръководена вече 15-та година от екипа на д-р Пламен Димитров, RODC. Това е двегодишна програма за самооценка, самоанализ и коучинг, която насърчава участниците в нея да са по-саморефлексивни и отговорни в упражняването и развитието на своите умения като лидери.

Да, лидери в екипа и организацията си, лидери в общността и лидери в обществено-политическия живот.

Програмата публикува ежеседмично тук в блога www.plamendimitrov.blog.bg и в социалните медии (Facebook и LinkedIN) една от 101 ключови тематични сфери за автодиагностика на лидерските компетенции и практики.

Всеки читател може да ги използва напълно самостоятелно за самоанализ и... за планиране на своето лично и професионално развитие като компетентен и автентичен лидер.

Пълната програма включва възможност за самоанализ по 101 компетентности, извлечени от изследванията на д-р Димитров и сътрудниците му на стила, практиките и постиженията на най-ефективните и неподправени (автентични) лидери в различни организационни ситуации и в различни сфери на дейност, и обществени сектори - бизнес, политика, администрация, образование, здравеопазване, сигурност и благотворителност.

Програмата е създадена и се управлява от д-р Пламен Димитров, RODC, психолог, екзистенциален терапевт и консултант по диагностика и развитие на лидери, работни групи (екипи) и организации с повече от 40 години практически опит в подпомагането на хората, групите и организациите да открият и използват по-добре своя потенциал.

Включете се, изпратете ни коментарите и въпросите си! 

Ако прецените, че се нуждаете от консултация, обучение, коучинг, не се колебайте - изпратете веднага е-мейл със заявката си на адрес: 

dr.plamen.dimitrov@gmail.com 

Успехи и до скоро!

Пламен   www.plamendimitrov.blog.bg  https://www.pld-bg.eu 
Авторските права са запазени, 2024, Health &
 Wealth Ltd.

image
image
#LeadersIndeed - АВТОДИАГНОСТИКА ЗА АВТЕНТИЧНИ ЛИДЕРИ - 2024

#009/101: ДОСТЪПНОСТ

МОИТЕ ПОТЕНЦИАЛНИ ДЕФИЦИТИ:
  • държа се дистанцирано, което затруднява хората около мен да взаимодействат с мен...
  • не се чувствам комфортно при първия си контакт с непознати за мен хора...
  • стеснителен съм и предпочитам да говоря кратко и сдържано...
  • не обичам да разкривам пред други хора какво мисля и чувствам...
  • трудно ми е да изразявам открито желанията и предпочитанията си...
  • нямам представа как да изградя и поддържам близки, доверителни отношения с хората около мен...
  • затруднявам се да изслушвам колегите и сътрудниците си, и бързо губя интерес към нещата, за които ми говорят... 
  • често се улавям, че хората ми дават знаци и правят намеци, които не разбирам напълно...
  • напрегнат съм когато съм сред много хора...
  • общуването ми с другите не винаги тече гладко и затова се стремя да го ограничавам...

МАЙ ЧЕСТО ПРЕКАЛЯВАМ...?

  • губя прекалено много време в опитите си да изградя задълбочени и доверителни отношения по време на работните си срещи....
  • хората около мен смятат, че съм твърде податлив на външно влияние и с лекота се съгласявам с чуждото мнение...
  • твърде много се стремя да се харесам на околните и да предизвикам одобрението им...
  • стремя се да избегна необходимите неприятни и свързани с негативни емоции контакти и разговори...
  • склонен съм да отлагам трудните разговори по сериозни проблеми, защото се опасявам, че ще се наложи да вляза в конфликт с другите хора...
  • твърде често предпочитам да премълча мнението и забележките си дори когато съм убеден, че имам право....

МОГА И СЕ
 СТРЕМЯ:  
  • да съм сред хората,с които е лесно да се установи контакт и да се разговаря...
  • да улеснявам другите във всички етапи на общуването им с мен...
  • да ме възприемат като добронамерен, приятен и добър събеседник...
  • да съм търпелив с трудностите, които имат другите да изразят открито мненията и чувствата си в общуването си с мен...
  • да поддържам близки и доверителни отношения с колегите и сътрудниците си...
  • да излушвам активно събеседниците си и да им давам обратна връзка за споделеното от тях...
  • с лекота да изграждам неформални отношения с различни хора...
  • да получавам информация от другите по неформални канали на общуване защото съм открит и леснодостъпен за тях...

АВТОДИАГНОСТИКА ЗА АВТЕНТИЧНИ ЛИДЕРИ

АРХИВ:

#001 
СВОЕВРЕМЕННО ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ
#002 РЪКОВОДСТВО НА СЪТРУДНИЦИТЕ
#003 ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ
#004 ПЛАНИРАНЕ НА ДЕЙНОСТТА
#005 ОРГАНИЗИРАНЕ НА РАБОТАТА
#006 ПОЧТЕНОСТ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ДОВЕРИЕ
#007 СПРАВЯНЕ С НЕОПРЕДЕЛЕНОСТТА
#008 КРЕАТИВНОСТ
#009 ДОСТЪПНОСТ

СЛЕДВА:
#010 КАЧЕСТВО НА ВЗЕМАНИТЕ РЕШЕНИЯ
Категория: Лични дневници
Прочетен: 85 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 12.03 06:41
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1402671
Постинги: 1199
Коментари: 342
Гласове: 1540