Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПСИХОЛОГ С ВЛОГ В BLOG.BG (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен дневник на д-р Пламен Л.Димитров, Регистриран клиничен психолог-психотерапевт (BGRP-100184/2634-6001;6002;6004), Регистриран международен консултант по организационно развитие (RODC), Executive Search and Coaching Consultant (OrgDyne LLC) с авторски текстове в областта на екзистенциално-психодинамичното консултиране, аналитичната организационна и социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно, организационно и социално възстановяване и развитие, и корпоративни системи за психологическо и психосоциално подпомагане на служителите. Член на Американската психологическа асоциация (АРА) от 1990 година За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com GSM +359 888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dr Facebook: @PlamenDimitrov.BPS Website: www.pld-bg.eu Представените текстове (на български и английски език) са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти. Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации. Информацията тук се актуализира ежедневно. Благодаря ви за времето и вниманието ви към публикуваните текстове! Всички публикувани преди 1 януари 2024 година текстове са архивирани. Пламен People & Development Consulting Group Ltd. https://www.pld-bg.eu
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници
Прочетен: 1402678 Постинги: 1199 Коментари: 342
Постинги в блога от 04.03.2024 г.
  #издръжливост Текст №2 (4 март 2024):

"При сегашния натиск върху всички нас бих се изненадал, ако организационната и индивидуалната издръжливост не е сред първите 5 опасения на повечето хора и организации в обществото ни.

Знаем, че има високи нива на стрес, влошаващо се психично здраве и ширещи се тревожност и депресивност в българското общество и че в някои случаи това води до прегаряне, психосоматични и психосоциални усложнения.

Важно е да се съсредоточим върху това като отправна точка, но и да гледаме оптимистично на подобряването на  благосъстоянието, а след това и на това как ние можем - индивидуално и колективно, - да процъфтяваме.
В текстовете, които ще публикувам тук и във Фейсбук всеки понеделник ще се спирам на различни изследвания в заявените приоритетни области на диагностиката и развитието на издръжливостта.

Това са практически мисли, съображения и предизвикателства за хората и организациите, за техните лидери и мениджъри.

Въпреки че няма сребърен куршум или панацея в областта на изграждането и поддържането на човешката издръжливост, има ефективни, доказали се в практиката подходи, които всички трябва да приемем, и да прилагаме в ежедневието си...


image

Никога нуждата от издръжливост не е била толкова голяма и на толкова много нива.

В тази ежеседмична поредица от текстове под заглавие #издръжливост всеки понеделник ще обобщавам това изследване на психологията, свързана с това как за укрепване на благосъстоянието си и как хората да се ангажират с промяната, изграждайки и използвайки своята издръжливост.

Тя също така разглежда важния въпрос за това как да се изгражда издръжливост в културата на екипите и организациите, в които работим, за да могат и те да посрещат бъдещите предизвикателства с увереност и да поддържат високи нива на ангажираност и изпълнение на задачите си.

Целта ми е чрез #издръжливост да предоставя практически предложения, които хората, които следят тази поредица, могат да приемат, обсъдят и приложат, за да укрепят и развият своята лична, екипна, организационна и социална издръжливост.

До следващия понеделник с #издръжливост!"

Пламен

(д-р Пламен Димитров, психолог, екзистенциален терапевт и консултант по диагностика и развитие на лидери, екипи и организации с 40-годишна практика.
Тел. 0888429730 е-поща:dr.plamen.dimitrov@gmail.com Web: pld-bg.eu

 


Категория: Лични дневници
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 04.03 16:10
   #HelpingHelpers2Help #PsychologyOnline

Текст №4 (4.03.2024):

МНОГО ПРОБЛЕМИ В ЖИВОТА НИ СА НЕРАЗРЕШИМИ!


Важно е да отбележим, че всъщност целта на професионалната помощ не е да се „разрешат“ проблемите, а да се помогне на човека в проблемна жизнена ситуация да я овладява и управлява по-ефективно или дори да преодолее нейната проблематичност, като се възползва от новите възможности в живота, която открива и оползотворява в условията на професионална помощ. Като психотерапията, например.

Проблемите ни имат и своята положителна страна. Те са уникални възможности за учене, промяна и развитие. 

Много хора имат нужда от професионална помощ, защото имат един универсален екзистенциално-психодинамичен проблкем - пропуснатите възможности и неизползвания си потенциал в живота.

Някои клиенти не идват за помощ защото са преследвани от проблеми като изброените по-рано, но защото са не толкова ефективни, колкото биха искали да бъдат в ежедневието си. И така пропуснатите възможности на клиентите и неизползваният от тях потенциал представлява втората отправна точка за оказване на професионална помощ.

Повечето клиенти като всички нас имат ресурси, които не използват, или възможности, които не развиват.

Хора, които се чувстват:
  • затворени в капаните на безизходна работа или на скучни бракове;
  • хора, които са разочаровани, защото им липсват предизвикателни житейски цели;
  • хора, които се чувстват виновни, защото са неспособни да живеят автентично в съответствие със собствените си ценности и идеали,
  • хора, които искат да направят нещо повече и да са по-градивни в живота си
  • или дор хора, които са разочаровани и отегчени от безпроблемността си.
Те всички имат нужда от професионална помощ също.

Такива клиенти идват при помощници (психолози и психотерапевти) като мен не за да управляват проблемите си по-добре, а за да живеят по-пълноценно, автентично и цялостно.  

image

За поредицата:

Добре дошли в новата поредица от ежеседмични авторски текстове, обединени в рубриката "HELPING HELPERS TO HELP!" (Помагайки на помагащите да помагат!).
Следете я като търсите публикации тук и във Фейсбук под хаштаг #HelpingHelpers2Help

Каква е целта на тази нова поредица от текстове?
 Това е онлайн споделяне на моя практически опит в работата с хора, които се занимават с консултиране професионално или с хора, които просто искат да подобрят жизнените си умения си да помагат на други хора.

В тази поредица представям някои от основните подходи и умения за подобряване на разбирането и взаимоотношенията нужни за справяне и промяна, които сам използвам вече над 40 години в професионалната си практика като психолог, екзистенциален терапевт и консултант по екипно и организационно развитие.

Ще се старая да предоставя един систематичен подход към специфичните умения, които помагат на нуждаещите се от помощ да променят начина, по който се чувстват, мислят, общуват и действат.

Основният фокус ще е върху консултирането на индивиди. Но някои от идеите могат и да се използват в работата с групи, екипи и цели организации.

Поредицата е предназначена както за тези, които искат да усъвършенстват своите умения за консултиране и помощ, така и за тези, които сами търсят помощ от квалифицирани консултанти. Разбира се, надявам се текстовете в поредицата да са полезни и на всички, които искат да подобрят уменията си за изграждане и поддържане на добри взаимоотношения в ежедневието си.

С напредването на поредицата ще ви запознавам накратко и с репертоар от методи за диагностика и интервенция в процеса на консултативната работа. Поредицата ще ни даде възможност да водим дискусии и да разгледаме теми, които представляват интерес за читателите.

В поредицата са включени само мои авторски текстове. Моля, цитирайте източника, ако ги споделяте и използвате.

До скоро с Текст №5, който ще бъде публикуван тук на 7.03.2024 г.

Пламен pld-bg.eu
Категория: Лични дневници
Прочетен: 123 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.03 11:29
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1402678
Постинги: 1199
Коментари: 342
Гласове: 1540