Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
21.06.2020 17:56 - Как (да)живеем? Да се стремиш да си автентичен днес (стр.44-45)*
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2020 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"В опитите си да намерят успокоителни и икономични защитни решения за справяне с нормалната за човека екзистенциална тревожност, хората са готови на Фаустовски по размера си копромиси с личната си автентичност и автентичността на обществото и културата, в която инвестират най-ценното си – единствения си неповторим живот.

Да, неавтентичността в името на измамната битово-потребителска сигурност и псевдо-благата на натрапения чрез кондициониране модерен неавтентичен начин на живот се отразява негативно на биопсихосоци
алното ни здраве и развитие на индивидуално, групово, обществено-историческо ниво. Кара ни да „плащаме“ цената й с редуциране на потенциала си да живеем по-пълноценно и свободно.

Това понякога изглежда и измамно привлекателно предложение, ако отчетем, че живеем в култура и време, в които масова практика са нарцистичните положителни самозаблуди за личен успех, популярност, щастие, социално-икономически просперитет и потребителско благополучие.

Живеем не просто в „ерата на екзистенциалните неврози“. Живеем във века на ексзистенциалния ужас... Ужасът на неавтентичността.

Азът ни и потенциалът ни за творческо самоопределение са погълнати и програмирани от тях като културно-налагани модели за външна, интроектна и идентификационна регулация на преживяванията, поведенията и на отношенията ни с другите хора и със света, в който живеем.

Да си автентичен на ситуативно-процесуално, личностно и екзистенциално ниво днес, както и в цялата съвременна история на човечеството, изисква или да си достатъчно смел, или да си достигнал до екзистенциална безизходица, защото заявяването на автентичните ти вътрешни стремежи и потребности могат и в повечето случаи влизат в сериозни конфликти с тези на значими и властни фигури и институции в средата ти.

А те на този етап от организационното, политическото и културно-историческото развитие на обществото имат силна оценъчно-контролна, властова и дехуманизирана ориентация, която въобще не може да се нарече благоприятна среда за развитие на човешката автентичност.

Да се стремиш да си автентичен днес означава още, че в твърде много значими и съвсем реални жизнени ситуации поемаш риска да насочиш към себе си негативните реакции и санкции на много неавтентични хора, организирани общности и културни институции, за които автентичността на хората не само, че не е естествен приоритет и основно право на човека, а съвсем реална заплаха за съществуването, статуквото и реализацията на целите и интересите им.

Това са – според мен, - само част от много сериозните препятствия пред автентичното функциониране и развитие на човека във „века на екзистенциалните неврози“ - 21 век.

Тук ще разгледаме няколко случая от моята консултативна практика преди да ви представя данните от емпиричните данни от лонгитудното проследяване (1984-2018)." (стр. 44-45)

 * Настоящият текст е част от непубликувания сборник книги:
© Димитров, П., (2018-2020, под редакция), Как (да) живеем? Екзистенциално-психодинамични практики в консултирането и живота. София – Сборник от 10 книги, ISBN 978-954-91472-9-2.


д-р Пламен Л. Димитров

*******************************

Тази публикация е част от ПСИХО(Б)ЛОГ - ЕДИН ПСИХОЛОГ С ВЛОГ В BLOG.BG (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен дневник на д-р Пламен Л.Димитров
, Регистриран психолог (BGRP-0184/2634-6001;6002;6004), Регистриран консултант по организационно развитие (RODC) и психологическо и психосоциално подпомагане на корпоративни мениджъри и служители (ComPsych, Inc. USA).

Блогът представя само авторски текстове в областта на екзистенциално-психодинамичното консултиране, аналитичната организационна и социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно, организационно и социално възстановяване и развитие, и корпоративни системи за психологическо и психосоциално подпомагане на служителите (ЕАР). 

За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com  GSM +359 888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dr  Facebook: @PlamenDimitrov.BPS 

Професионален профил: https://www.linkedin.com/in/drplamendimitrov/

Представените в ПСИХО(Б)ЛОГ материали на български и английски език са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти.

Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации.

Информацията тук се актуализира ежеседмично. Благодаря ви за времето и вниманието ви към публикуваните в ПСИХО(Б)ЛОГ текстове!

Всички публикувани преди 1 май 2020 година текстове са архивирани.

Пламен @ПСИХО(Б)ЛОГ www.plamendimitrov.blog.bg
    
Гласувай:
1
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1123836
Постинги: 743
Коментари: 339
Гласове: 1428