Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Постинг
17.06 18:11 - Да си припомним какви лидери си пожелаха българите за 2024-та година и в бъдеще...
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 176 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.06 18:12


  #ODConsulting #HumanSystemsPsychodynamics #PoliticalPsychodynamics #sipoftruth #глъткаистина

🔔"Какви лидери си пожелаха българите за 2024-та година и в бъдеще?

В навечерието на Новата 2024-та година успях да обработя резултатите от едно кратко проучване, което направих през последните три месеца на 2023-та, с помощта на 3286 икономически активни българи (54% от тях са жени), живеещи в България, на възраст между 18 и 68 години. Те са част от извадката на хората, до които се допитвах конфиденциално последните 30 години във връзка с изследването на негласуващите български граждани и в лонгитудния ми проект "Как живеем.." ( в периода 1983-2023).
Предстои да публикувам по-подробно и официално изводите от това изследване. Но сега, предпразнично, в резюме, представям на вниманието ви 8-те фактора, които факторния анализ на спонтанните отговори на изследваните българи (3286 е повече от представителна за страната извадка) подреди.

image


Осъзнавайки, че политическото и корпоративно лидерство не е просто лично качество, което овластените от нас хора притежават или не, а по-скоро способност за ефективно групово, организационно и социално взаимодействие, изследваните си пожелават лидерите на работното им място и в обществено-политическия живот на България да продължат да се развиват, за да удовлетворяват по-пълноценно очакванията на сегашните и бъдещите си последователи и сътрудници, които ги овластяват, дават им мандат да са (според силата на факторните тегла в анализа):

1. По-автентични. Да развиват и изразяват самоосъзнатост, да работят с недостатъците и сянката си (в Юнгианския смисъл на термина "сянка"), за постигането на обективна екзистенциална автентичност в преживяванията и практиките си. Да са по-неподправени, по-спонтанни и по-обективни. Да живеят в реалността на хората, които ръководят и за чиито интереси са поели отговорност да се грижат.

2. По-любознателни и по-учещи, с по-висока консултативна готовност. По-често да си задават въпроси за това, което не знаят и не разбират добре. Да мислят критично и амбициозно, Да учат от опита непрекъснато и да прилагат в практиката си уроците, които научават отговорно. Да са иновативни, но и по-мъдри.

3. По-рефлексивни, по-системни и по-аналитични. Да се ангажират със системен анализ и рефлексивно осмисляне на сложните проблеми в човешките групи, организации, общности, в обществото като едно цяло. Да вникват в пораждащите ги дълбоки причини и динамични сили, търсейки стратегически и ефективни решения на основата на системно, а не опростенческо мислене. Да виждат "голямата картина", но да действат конкретно за ефективни, базирани на доказателства, решения.

4. По-гъвкави и по-диалогични в практиките си. По-отговорно да поемат смели ангажименти да откликват на променящите се изисквания към работата им. Да работят открито с всички и да променят отношението към работата си дори на своите опоненти, критици и противници. Да не са сковани, а по-креативни и готови да поемат смислени рискове.

5. По-подкрепящи участието и креативния принос на хората. Не е нужно да натрапват като правилни собствените си визии, идеи и разбирания, а да създадат условия и устойчива среда/култура хората в групите, организациите и обществото да са по-креативни, по-ангажирани и да инвестират по-пълноценно своя опит и компетентности в значими "партиципативни" (с повече участие от всички заинтересовани и засегнати), наистина демократично ръководени проекти и инициативи.

6. По-смели в условията на неопределеност и несигурност
, в които живеят хората в обществото ни. По-способни да работят смело с конфликтни идеи и противоречия. По-често да излизат от удобните клишета и идеологически капсули и траектории. Да разглеждат реалността от различни гледни точки и да не се сковават в собствените си ограничени разбирания, а да се вслушват в хората и да ги питат "Какво, ако...?", "Защо да не...?"

7. По-издръжливи и по-емпатични в трудни и кризисни моменти. По-способни да дават пример за решителност и емпатична грижовност във времена на несигурност, тревога и несгоди. И да приемат критики и насоки от хората, задавайки им по-често въпроса "Има ли и други, по-добри за нас начини за действие?"

8. По-грижовни и по-съпричастни към хората. Да не се преструват на емоционално интелигентни, а да развият и разгърнат своята социална чувствителност и отговорност на практическо, ежедневно ниво. Да познават по-отблизо предизвикателствата, с които живеят хората и организациите, които се опитват да ръководят. Да поставят хората, здравето, реализацията и благосъстоянието им на водещо място в приоритетите си. И да изграждат устойчива култура на човечност.

Това е от мен по въпроса предколедно!

Очевидно е, че вслушването в обществеността води до извода, че лидерите ни - политически и корпоративни, - имат много да се променят и развиват през цялата 2024-та, за да (о)станат такива в бъдеще и да заемат мястото си заслужено.

Не всички, разбира се, ще оцелеят!

Благодаря на всички, които участваха като доброволци в това изследване, което не е поръчвано, финансирано и подпомагано от никой освен мен и моите сътрудници-доброволци!

©Пламен pld-bg.eu
People & Development Consulting Group, USA/Bulgaria
СИСТЕМНА ПСИХОДИНАМИКА - ТЕОРИЯ И КОНСУЛТАТИВНА ПРАКТИКА Existential FACTS Психолози за социална отговорност и промяна в България Organization Development Services of P&D Consulting Group Health & Wealth Ltd. @последователи @акцент


Тагове:   hwl2024 какживеем,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1426163
Постинги: 1249
Коментари: 342
Гласове: 1565