Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Декември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Постинг
27.07 16:59 - СИСТЕМНА ПСИХОДИНАМИКА: Реалността, която диагностицираме рядко се осъзнава напълно(стр.440)*
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.07 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Когато като консултанти се опитваме да диагностицираме една организация - бизнес корпорация, политическа партия, административна институция, болница, университет или НПО, - ние неизбежно се вслушваме в това, което хората в нея говорят за нея – на нас и помежду си. И в това, за което не искат и не могат да говорят, но правят и изразяват по символен и заобиколен начин.

На самата феноменологична повърхност на организационната система откриваме огромен обем от артефакти като организационните диаграми,  политики, процедури и правилници, рутинните схеми за протичане на работните процеси, вътрешния дизайн, кодекса на обличане, приетия начин на изказване и делова комуникация, системите за разпределение на премиите и възнагражденията, и още много други манифестирани характеристики на организационната култура, които оказват съществено влияние върху организационната ефективност, жизнеспособност и конкурентоспособност.

За нас подобни артефакти са и всички данни събрани чрез методи като структурирани анкети, въпросници, психометрични тестове и полуструктурирани интервюта.

Политическите, икономическите и пазарните променливи са външните фактори, а гореописаните видими артефакти на организационната система са функция на вътрешно-организационните явления, които могат да помагат или да пречат за ефективното фунциониране на организацията и групите в нея.

Данните за тези външни и вътрешни организационни променливи по необходимост са част от всяка организационна диагностика, в това число, и от системно-психодинамично ориентираната организационна диагностика (Baum, 1994; Czander, 1993; Diamon, 1993; Kets de Vries & Miller, 1987; Levinson, 1972; Stapley, 1996; Stein, 1994).

Системно-психодинамичната диагностика, обаче, просто никога не забравя, че това са само фрагментарни организационни артефакти, а не това което стои в основата на възникването им – реалните групови и организационни процеси, включително преживяванията, поведенията и отношенията между хората, които са  много често недостъпни за съзнанието им.

Те всички имат своя комплексна психодинамика и скрита под повърхността на организационния живот реалност, която рядко се осъзнава пълноценно от членовете на организацията. Без изследването й знаем твърде малко истини за която и да е организация, с която имаме работа като консултанти."
(стр. 440).


*Настоящият текст е извадка от непубликуван Сборник книги 
"СИСТЕМНА ПСИХОДИНАМИКА - ТЕОРИЯ И КОНСУЛТАТИВНА ПРАКТИКА" (Под редакция до края на 2021 година). 
Адресът ни във Фейсбук е:
https://www.facebook.com/groups/humansystemspsychodynamics/

Текстът на сборника е Второ, разширено и преработено издание на Сборника книги, споделени от мен безвъзмездно онлайн още през 2014 година "ГРУПОВА И ОРГАНИЗАЦИОННА ПСИХОДИНАМИКА ЗА АВТЕНТИЧНИ ЛИДЕРИ И КОНСУЛТАНТИ" ISBN 978-954-91472-6-1
© д-р Пламен Луков Димитров, RODC, автор, 2014 
Безплатен онлайн достъп:
https://authenticleaderslabs.files.wordpress.com/…/gopd2014…

Текстовете в книгите от публикуваното онлайн издание на сборника представляват българско, допълнено и преработено издание на публикуваните на английски език лекции на автора в различни школи по мениджмънт и бизнес администрация в Обединеното кралство Великобритания, Съединените Американски Щати, Канада и Кралство Норвегия в периода 2007-2020 г.:
© Dr Plamen Loukov Dimitrov, RODC, Author, 2008
ORGANIZATIONAL PSYCHODYNAMICS: TEN INTRODUCTORY LECTURES FOR STUDENTS, MANAGERS AND CONSULTANTS, Blagoevgrad, “Iranik-M” Publishing House, 2008, ISBN 978-954-9382-48-8

За контакти, коментари и консултации по темите в Сборниците, спонсорство и преговори за издателски права:
тел.: 0888 42 9730 е-поща: pldimitrov@hotmail.com

Бележка от автора: Освен, че търся насоки за сътрудничество с издатели и спонсори за авансова подкрепа в подготовката на Сборника за публикуване до края на 2021 година, се надявам, че ще споделите казуси от своята професионална и организационна практика, както и ваши авторски изследвания и разработки, които да взема под внимание при финализирането на текста на СИСТЕМНА ПСИХОДИНАМИКА - ТЕОРИЯ И КОНСУЛТАТИВНА ПРАКТИКА 
За целта, разгледайте текущия Сборник оттук:
https://authenticleaderslabs.files.wordpress.com/…/gopd2014… и ми пишете при първа възможност.

Благодаря ви за подкрепата и разбирането!
д-р Пламен Л. Димитров

*******************************

Тази публикация е част от ПСИХО(Б)ЛОГ - ЕДИН ПСИХОЛОГ С ВЛОГ В BLOG.BG (www.PlamenDimitrov.blog.bg) - личен дневник на д-р Пламен Л.Димитров

, Регистриран психолог (BGRP-0184/2634-6001;6002;6004), Регистриран консултант по организационно развитие (RODC) и психологическо и психосоциално подпомагане на корпоративни мениджъри и служители (ComPsych, Inc. USA).

Блогът представя само авторски текстове в областта на екзистенциално-психодинамичното консултиране, аналитичната организационна и социална психология и реализацията на програми за групово-динамичен тренинг на мениджъри, екипно, организационно и социално възстановяване и развитие, и корпоративни системи за психологическо и психосоциално подпомагане на служителите (ЕАР). 

За контакти с автора: pldimitrov@hotmail.com  GSM +359 888 42 9730 Twitter: @Plamen_Dr  Facebook: @PlamenDimitrov.BPS 

Професионален профил: https://www.linkedin.com/in/drplamendimitrov/

Представените в ПСИХО(Б)ЛОГ материали на български и английски език са авторски и не обвързват по никакъв пряк или косвен начин свързаните с автора организации, практики и проекти.

Моля, винаги споменавайте източника (www.plamendimitrov.blog.bg) при споделянето, разпространяването и цитирането на публикуваните тук материали и коментарите към тях в други електронни и печатни издания и публикации.

Информацията тук се актуализира ежеседмично. Благодаря ви за времето и вниманието ви към публикуваните в ПСИХО(Б)ЛОГ текстове!

Всички публикувани преди 1 май 2020 година текстове са архивирани.

Пламен @ПСИХО(Б)ЛОГ www.plamendimitrov.blog.bg
    
Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1114121
Постинги: 742
Коментари: 339
Гласове: 1424