Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03 09:25 - HELPING HELPERS TO HELP - Текст №8 - (25.03.2024)
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 104 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03 09:32


 #HelpingHelpers2Help #PsychologyOnline

HELPING HELPERS TO HELP - Текст №8 - (25.03.2024):

"Клиентите на професионалната психологическа помощ имат нужда от много повече от „добри сесии“ с вивсококвалифициран помагащ.

Те се нуждаят от това да се съсредоточат и да работят за постигане на реални резултати, които да променят живота им, да повишат качеството му.
 
Ето защо цел №2 в професионалното момагане (не само в психологичното консултиране и психотерапията) винаги е била и ще бъде:

Да научим клиентите си как да си помагат. Да се научим като хора и като професионалисти как да се грижим добре за себе си и за значимите за нас хора.


Ето защо отговорните професионалисти в областта на помагащите отношения между хората помагат на клиентите си да станат по-добри в оказването на помощ на самите себе си, в грижите за себе си в ежедневието си.

Третата основна цел на професионалната помощ също е добре известна. Това е работната задача на всеки психолог и психотерапевт.

И тя е развитие на манталитет и практически умения, култура за превенция.


Да помогнем на клиентите да развият манталитет за превенция, ориентиран към зрели и здравословни превантивни действия в живота си.

Точно както лекарите искат пациентите им да се научат как да предотвратят болестта чрез добро хранене и здравословен начин на живот, точно както зъболекарите искат пациентите им да участват в ефикасни превантивни дейности и да се грижат за устната си хигиена, така и квалифицираните консултиращи психолози и психотерапевти (а и представителите на другите помагащи професии) искат да видят клиентите си способни да предотвратяват проблемните ситуации своевременно и самостоятелно, а не просто да идват да ги овладявате заедно, колкото и успешно да им помагате, когато възникват.

Например, в брачните и други взаимоотношения икономиката на превенцията е необикновено ефективна.

В здравеопазването всеки лев, изразходван за профилактика, спестява по някои оценки, петдесет лева в терапия.

Хората, които развиват житейски практики и навици да се грижат добре за себе си и живота си, не само избягв множество усложнения, водещи до оплаквания, страдания и търсене на професионална помощ, те също така се наслаждават на качеството на живота си, а това е и част от дефиницията за физическо и психично здраве.

Но опитът на професионалните помощници е, че превенцията е фундаментално проблематична. Ако сме добри в нея, много от лошите неща, от страданията на хората, просто не се случват.

Но парадоксът е, че ползите от превенцията често са невидими и не се осъзнават докато не възникнат реални и то сериозни проблеми.

Самата осезаема материалност на психотерапията, например, я прави по-привлекателна или поне по-забележимо от психологическата и поведенческа превенция.

Ето защо психолозите и психотерапевтите винаги - ако са отговорни професионалисти, разбира се, - винаги ще твърдят, че профилактиката е безценна и всеки, който помага професионално трябва да помога на клиентите, а и на цялото общество да работят, за да превантивната грижа за себе си привлекателен и награждаващ начин на мислене и живот."
 
image

За поредицата:

Добре дошли в новата поредица от ежеседмични авторски текстове, обединени в рубриката "HELPING HELPERS TO HELP!" (Помагайки на помагащите да помагат!).
Следете я като търсите публикации тук и във Фейсбук под хаштаг #HelpingHelpers2Help

Каква е целта на тази нова поредица от текстове?
 Това е онлайн споделяне на моя практически опит в работата с хора, които се занимават с консултиране професионално или с хора, които просто искат да подобрят жизнените си умения си да помагат на други хора.

В тази поредица представям някои от основните подходи и умения за подобряване на разбирането и взаимоотношенията нужни за справяне и промяна, които сам използвам вече над 40 години в професионалната си практика като психолог, екзистенциален терапевт и консултант по екипно и организационно развитие.

Ще се старая да предоставя един систематичен подход към специфичните умения, които помагат на нуждаещите се от помощ да променят начина, по който се чувстват, мислят, общуват и действат.

Основният фокус ще е върху консултирането на индивиди. Но някои от идеите могат и да се използват в работата с групи, екипи и цели организации.

Поредицата е предназначена както за тези, които искат да усъвършенстват своите умения за консултиране и помощ, така и за тези, които сами търсят помощ от квалифицирани консултанти. Разбира се, надявам се текстовете в поредицата да са полезни и на всички, които искат да подобрят уменията си за изграждане и поддържане на добри взаимоотношения в ежедневието си.

С напредването на поредицата ще ви запознавам накратко и с репертоар от методи за диагностика и интервенция в процеса на консултативната работа. Поредицата ще ни даде възможност да водим дискусии и да разгледаме теми, които представляват интерес за читателите.

В поредицата са включени само мои авторски текстове. Моля, цитирайте източника, ако ги споделяте и използвате.

До скоро с Текст №9, който ще бъде публикуван тук на 28.03.2024 г.

Пламен pld-bg.eu


Тагове:   helpinghelpers2help,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1402621
Постинги: 1199
Коментари: 342
Гласове: 1540